Полицаите ще получават възнаграждение, а не допълнителен отпуск

10:37, 31 юли 20 25 1875 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Законопроектът за изменение на Закона за Министерството на вътрешните работи беше приет на първо четене, предаде репортер на БГНЕС.

Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи дневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители на МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

Социалното министерство иска по-високи санкции за недеклариран труд

От БСП изразиха желание промените да бъдат гласувани едновременно на първо и второ четене, за да може да се помогне на служителите на МВР сега, а не догодина, но предложението не беше прието.

Със законопроекта се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.

Положеният досега извънреден труд за следващите 5 месеца ще струва на бюджета 30 млн. лв., което не е непосилна сума, заяви Иван Иванов от левицата.

Тристранният съвет одобри промени в заплащането на извънредния труд в МВР

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че това засяга 13 000 служители на различни длъжности, но изплащането на тези суми няма как да се случи в рамките на тази бюджетна година. 

Вътрешният министър Христо Терзийски пък добави, че предложението е било обсъдено със синдикалните организации и те са постигнали съгласие по темата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама