United Group е новият собственик на БТК, разкритията не закъсняха

16:40, 31 юли 20 25 5338 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Медийната група United Group е новият собственик на БТК, позната с търговската си марка "Виваком". Мажоритарен собственик на групата е лондонският фонд BC Partners, припомня „Капитал”, като се позовава на свои източници, че цената на сделката е 1.3 млрд. евро.

В Търговския регистър е видна промяната на собствеността, но не и стойността на продажбата. Сделката е възможна, тъй като са премахнати запорите от синдиците от КТБ. Тя е най-голямата в корпоративната история на страната ни.

Досегашният собственик Спас Русев остава в надзора на дружеството. Това е шестата смяна на собствеността на компанията.

Малко след като излезе информацията за продажбата на БТК съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подаде сигнал до главния прокурор и Специализираната прокуратура срещу Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и така на практика поиска Иван Гешев да разследва предшественика си Сотир Цацаров.

Иванов настоява да бъдат проверени действията на членове на КПКОНПИ, заявили частичен отказ от иск и искане за вдигане на наложени обезпечителни меркизапори върху акции на три дружества, едно от които е БТК ЕАД.

“Описаните факти дават основание за съществуването на обосновано предположение, че между КПКОНПИ и трети лица... са възникнали правоотношения, по силата на които държавата се е отказала от своето право да получи дялове и акции или тяхната равностойност, без законово основание и без насрещна престация”, се казва в сигнала. 

Иванов призовава да бъде проверено и дали с бездействието си главният прокурор не е извършил престъпление, защото "не е инициирал или дал указания за извършване на действия по разследване, въпреки наличието на данни за престъпление, създаващо опасност за сериозно накърняване на имуществения интерес на държавата”.

Членовете на "Отровното трио" също отправиха отстри критики към управляващите и антикорупционната комисия по повод финализирането на продажбата на БТК.

На импровизирана пресконференция пред Министерския съвет триото обяви, че именно приключването на сделката е причината кабинетът да не подава оставка и обвиниха  Бойко Борисов, че иска да открадне 1 млрд. лева от данъкоплатците.

При какви условия българската държава е вдигнала запорите и се е отказала от претенциите си? Какво е споразумението, сключено ли е и какви клаузи съдържа? Да не се окаже, че държавата е вдигнала собствените си запори не срещу, а над 500 млн. евро, а напрмиер срещу 50 млн. или дори 5 млн. евро“, попитаха организаторите на протестите.

Те призоваха депутатите да прекъснат ваканцията си и да проведат извънредно заседание, на което да установят дали България е ощетена. „Групите на БСП и ДПС, които твърдят, че са опозиция имат прекрасната възможност да направят това. Очевидно е кой направи поредната кражба и финализира сделката. Хубаво е всички да знаят истинската причина за упорството на Борисов да не подава оставка, да знаят причината за разходките му в провинцията и нежеланието му да чуе гласа на протеста“, коментира Арман Бабикян.

Той съобщи още, че в момента администрацията трескаво подписва договори, осъществява сделки и всеки може сам да си даде сметка, защо се бърза толкова много.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама