26 ден на протести: Гладна стачка и нови блокади

21:40, 03 авг 20 25 3878 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Двадесет и шест дни продължава недоволството срещу правителствтото и главния прокурор. Три ключови кръстовища в столицата продължават да са блокирани от палаткови лагери - пл. "Независимост", пл. "Орлов мост" и къстовщето на бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" край Ректората на Софийския университет.

Снимка: БГНЕС

Петима участници в антиправителствения протест, които живеят в палатките на пл. „Независимост“ обявиха гладна стачка. Един от тях четвърти ден не яде и дори не пие вода.

За поредна вечер протестиращи излязоха на улицата с искане за оставка на премиера и главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване, както и свикване на Велико Народно събрание за смяна на Конституцията

"Навън сме, а те се скриха! Българите по целия свят излязоха в наша подкрепа и още се готвят! Блокадите са в цялата страна", призоваха организаторите от "Отровното трио".

Снимка: БГНЕС

Преди началото на днешния протест от "Отровното трио" се оплакаха, че телефоните им са подслушвани. Велислав Минеков разказа, че след като са имали разговори с определени хора, те са получавали заплахи и закани.

Арман Бабкиян добави от своя страна, че нито опозицията, нито президентът са се възползвали от възможността да предизвикат извънредна парламентарна сесия, на която да се обсъди сделката за БТК. Според инициаторите на протеста цената на компанията е занижена с 350 млн. лева, с което се ощетява държавния бюджет и данъкоплатеца.

Николай Хаджигенов, заяви, че повече няма да казват предварително какви действия ще се предприемат, защото така предупреждавали властта и тя предприемала предварителни мерки.

Снимка: БГНЕС

Към 21:00 часа вече хиляди протестират пред Министерския съвет и президентството. Очаква се по-късно те да тръгнат на шествие и да се слеят с хората от палатковите лагери пред Софийския университет и на Орлов мост. Друго място, през което ще мине множеството е сградата на представителството на Европейската комисия в България. И тази вечер протестиращите залагат на интересни плакати и шумно скандиране на "оставка".

Около 21:30 демонстрантите тръгнаха на шествие по столичните улици. Протестното шествие тръгна от "триъгълника на властта" към сградата на представителството на Европейската комисия в България. Множеството преминава през ул. "Г. С. Раковски", като е блокирало движението в центъра на София.

Протести се провеждат и в други градове на страната. Четвърти ден продължава блокадата на пътя Стара Загора – Хасково, при подстъпа към АМ „Тракия“. Участниците в демонстрацията обявиха, че ще останат на място, докато не бъдат пуснати да осъществят предварително планираното си шествие през магистралата, която е основната пътна артерия от София до Черноморието.

Във Варна също беше разпънат палатков лагер. Той е разположен пред общината в града. Все още не се знае дали акцията ще е само за тази вечер или ще бъде постоянна.

В Бургас протестното шествие стигна до Морската гара, а преди това беше блокиран бул. "Демокрация" в града. В протеста се включи и председателят на инициативата "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

Снимка: БГНЕС

Протестите получават подкрепа и от наши сънародници зад граница. От Сидни до Монреал и от Прага до Бирмингам българи се включват в призивите за оставка на правителството и на главния прокурор.

По-рано днес укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков прогнозира, че следващият ход на премиера ще бъде да излезе в отпуск, защото "така постъпват хората без достойнство". Според него пинистър-председателят ще се опита да се скрие от протестите и да прехвърлят отговорността на "някоя безлична пионка". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама