Ливан е в траур след жестоката експлозия в Бейрут

10:17, 05 авг 20 / Свят 25 3406 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В Ливан е обявен тридневен национален траур след огромната експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха най-малко 78 души и бяха ранени повече от 4000 вчера.

Най-малко 10 загинали и стотици ранени при експлозията в Бейрут

Целият град беше разтърсен от взрива, който започна с пожар на пристанището и избухна в огромен облак от гъст дим.

Президентът Мишел Аун заяви, че експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат, които са били съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години.

Взривът е бил усетен на 240 км на остров Кипър в източното Средиземноморие, където хората първоначално са помислили, че има земетресение.

Той насрочи спешно заседание на кабинета за днес и заяви, че трябва да бъде обявено двуседмично извънредно положение. Президентът Аун също обяви, че правителството ще отпусне извънредно 66 милиона долара за спешна помощ.

Властите съобщиха, че болниците са препълнени и много сгради са разрушени, а Ливанският червен кръст обяви спешна кръводарителска акция.

"Това, на което сме свидетели, е огромна катастрофа", заяви пред местните медии ръководителят на Ливанския червен кръст Кетани. "Навсякъде има жертви и ранени".

Длъжностни лица съобщиха във вторник, че се води разследване, за да се намери точната причина за експлозията. Върховният съвет по отбрана на Ливан заяви, че отговорните ще бъдат изправени пред възможното "най-суровото наказание".

Съобщава се, че амониевият нитрат е бил разтоварен от кораб, задържан в пристанището през 2013 г., и след това съхраняван в склад.

Експлозията разтърсва Ливан в чувствителен момент, като икономическата криза изостря стари противоречия, докато страната се бори с коронавирусната криза.

При взрива е пострадало и българското посолство в Бейрут, но няма данни за пострадали наши съграждани.

"Посолството ни е в контакт с представителите на българската общност. Служителите на посолството и техните семейства са добре", обяви тази сутрин посланикът ни в Ливан Боян Белев. Първоначално хората са се стреснали, че започва война. "Слава богу, война няма", коментира посланик Белев в ефира на БНТ.

Президентът Румен Радев изпрати съоблезнователна телеграма. Той изразява надежда за бързо възстановяване на ранените и успешно преодоляване на последиците от този трагичен инцидент. По думите на държавния глава трагедии като тази не само унищожават десетки човешки съдби, но и поставят на изпитание възможностите на обществата да се справят и с икономическите, и със социалните последствия.

Министър-председателят Бойко Борисов също изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Ливанската република Хасан Диаб, съобщиха от правителствената служба. Той изрази своите искрени съболезнования за случилото се в Бейрут. „Шокирани сме от мащабите на пораженията и множеството жертви и ранени вследствие на този трагичен инцидент. Изразяваме своята солидарност с народа на Ливан и готовността ни да окажем съдействие за преодоляване на последиците от трагедията“, отбеляза той.

Съболезнования изказа и външният министър Екатерина Захариева. "Изразявам най-искрено съчувствие на народа на страната Ви и бих желала да предам нашите съболезнования на семействата и близките на загиналите. Желаем бързо възстановяване на ранените“, посочва тя  в съболезнователна телеграма до ливанския си колега.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама