Амониевият нитрат: от манна до проклятие за света

18:44, 05 авг 20 / Култура 25 3522 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Амониевият нитрат, за който ливанските власти заявиха, че е причинил пагубния взрив в Бейрут, е кристално вещество без мирис, което обикновено се използва като тор. Но той е и причина за множество промишлени експлозии през десетилетията, пише БГНЕС.

Ливан е в траур след жестоката експлозия в Бейрут

Сред тях е тази в завод за торене в Тексас през 2013 г., която уби 15 души и беше обявена за умишлена, както и друга в химически завод в Тулуза, Франция през 2001 г., при която загинаха 31 души, но беше в резултат на инцидент.

В комбинация с горивни масла, амониевият нитрат създава мощен експлозив, широко използван в строителната индустрия, но също така и от бунтовнически групи като талибаните за самоделни експлозиви. Два тона от него бяха използвани за създаването на бомбата при атаката през 1995 г. в Оклахома Сити, която унищожи федерална сграда, оставяйки 168 загинали.

В селското стопанство торът с амониев нитрат се прилага под формата на гранули и бързо се разтваря под въздействието на влага, което позволява азотът - който е ключов за растежа на растенията - да се освободи в почвата. Но при нормални условия на съхранение и без много висока топлина, е трудно да се запали амониев нитрат, заяви Джими Оксли, професор по химия от Университета в Роуд Айлънд, пред АФП.

"Ако погледнете видеото (на експлозията в Бейрут), ще видите черен дим, както и червен дим - това е непълна реакция", каза тя. "Предполагам, че е имало малък взрив, който е предизвикал реакцията на амониевия нитрат - независимо дали тази малка експлозия е злополука или умишлено действие.“

Това е така, защото амониевият нитрат е окислител - той подсилва горенето и позволява на други вещества да се запалят лесно, но сам по себе си не е много запалим. Поради тези причини обикновено има много строги правила за това къде може да се съхранява: например, той трябва да се пази от горива и източници на топлина.

Всъщност много държави в Европейския съюз изискват калциев карбонат да бъде добавен към амониевия нитрат, за да се създаде калциев амониев нитрат, който е по-безопасен.

В Съединените щати правилата бяха затегнати значително след нападението в Оклахома Сити. Съгласно стандартите за борба с тероризма например, съоръженията, които съхраняват над 900 килограма амониев нитрат, подлежат на проверка.

Въпреки опасностите от него, Оксли каза, че законното използване на амониев нитрат в селското стопанство и строителството го направи незаменим.

„Не бихме имали този модерен свят без експлозиви и нямаше да нахраним населението, което имаме днес, без тор с амониев нитрат“, каза тя. "Нуждаем се от амониевия нитрат, просто трябва да обърнем внимание на това, което правим с него." 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама