„Дунарит“ заподозря Държавната консолидационна компания в пране на пари

17:53, 06 авг 20 25 2496 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сигнал до Софийската градска прокуратура (СГП) за възможни злоупотреби със значителни финансови средства и пране на пари от страна на "Държавната консолидационна компания" (ДКК) е бил внесен от "Дунарит", съобщиха от русенското оръжейно предприятие, цитирани от mediapool.bg.

Дружеството е писало писмо и до новия икономически министър Лъчезар Борисов, в което го запознава с казуса с платените от него преди три години на ДКК над 50 млн. лв. по дълг към фалиралата КТБ. Държавната фирма обаче не признава плащането, а в същото време не връща парите и не е ясно как ги използва. Поради което "Дунарит" е завела в края на юли 2020 г. съдебно дело срещу ДКК за изплащането на лихва от над 7 млн. лв. заради това, че три години ползва тези пари, а не ги признава като плащане по дълга.

Емилян Гебрев сезира Иван Гешев за корупция и закононарушения

Преводът на въпросните 50 млн. лв. бе извършен в края на август 2017 г., след като държавата опита да придобие "Дунарит" чрез негов дълг към фалиралата "Корпоративна търговска банка", който през годините и бил прехвърлян през различни цесии и се озова в ДКК, притежаван дотогава от никому неизвестната фирма "ДиПи", която пък го беше купила от свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Виафот Лимитед". "Виафот" вече не съществува в правния мир, но тя блокира и влизането на фирмата "Емко" в капитала на "Дунарит".

Сега от русенския оръжеен завод съобщават, че преведените от тях преди три години пари за дълга към КТБ "буквално изчезнаха". "Вече 3 години ДКК отказва както да удостовери погасяването на дълга, така и да върне обратно въпросните средства на дружеството", пише в сигнала до прокуратурата и съобщението до медиите.

В него се припомня, че на 30 август 2017 г. "Дунарит" е извършил към ДКК три банкови превода 432 хил. лв., над 46.842 млн. лв. и над 3.111 млн. лв., с които са погасени вземанията (за главници и лихви) и във всички валути (лева, евро и долари) на завода по договора за дълга към КТБ. В допълнение през юни 2018 г. "Дунарит" е превел на ДКК допълнително 35 340.47 лв, за погасяване на остатък по дълга, формират от разликата в курса на долара.

От тогава досега "Държавната консолидационна компания" отказва да признае погасяванията, но в същото време задължа парите и не ги връща на "Дунарит". Така през март 2020 г. русенското предприятие отправя две последователни покани към ДКК да върне парите. В отговор получава писмо от шефа на ДКК Ясен Спасов, в което се посочва, че "ДКК ще изрази позицията си по изявленията в двете писма, в случай че "Дунарит" АД се позове на тази кореспонденция в съдебно произ­водство".

Такова вече е образувано на 27 юли 2020 г пред Софийския градски съд и е предявен частичен иск за 7 067 906.60 лева - лихви върху сумата от 49 989 123.30 лева, представляваща стойността на неоснователното обогатяване от страна на ДКК за сметка на "Ду­нарит".

Според оръжейното предприятие, като не признава плащането и не връща парите ДКК му нанася щети от 27 771.74 лв., представляващи обезщетението за забава за 1 ден невръщане на получените както излиза без основание пари. От "Дунарит" искат среща с икономическия министър Лъчезар Богданов, който е принципал на ДКК, а от Софийската градска прокуратура искат да извърши проверка по случая.

Според дружеството "в машинациите с дълга на "Дунарит" АД към КТБ , наред с държавните структури участват и няколко частни дружества, с минимален капитал и липсващи публикувани ГФО в търговския регистър – офшорката "Виафот", нейното българско дъщерно дружество, както и дружеството "ДиПи".

Има нов герой в схемата с „Осемте джуджета“

"Очертанията на предполагаемата престъпна дейност придобиват допълнителни измерения, във връзка с разкритията напоследък около скандала с т.нар. "Осемте джуджета". Съвпаденията на имена на участници, на факти и обстоятелства очевидно не са случайни. Интересен в този контекст е и фактът, че дружеството "ДиПи", участвало в машинациите с дълга, е едновременно и собственик на телевизия "Европа", посочва се в сигнала до прокуратурата.

Военното предприятие отново повдига въпросите дали синдиците на КТБ имат право да купуват вземания по договори за цесии, както се оказа, че са направили с дълга на "Дунарит". "Случайно ли офшорното дружество "Виафот Лимитед" изчезна от правния мир още през ноември 2017 година, а дъщерното дружество "Виафот" ООД бе заличено с помощта на НАП и НОИ през 2019 г.", питат от дружеството.

То се интересува и защо ДКК продължава да отказва да признае погасителния ефект на плащането, направено от "Дунарит" по договора за цесията. "Назначената от съда съдебно-счетоводна експертиза показва, че са нарушени всички възможни правила за водене на счетоводството, касаещи плащането от "Дунарит" към ДКК по силата на предявеното вземане по договора за цесията", отбелязват още от оръжейната фирма.

Тя бе подложена и на последващ опит от страна на държавата да я придобие чрез купуването на още дълг на "Дунарит" към КТБ, но така и не се разбра какво се случи с претендираните допълнително 82 млн. лв. като дължими от предприятието. Междувременно обаче след жалба на "Виафот", Върховният административен съд върна сделката за придобиването на "Дунарит" от "Емко" за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията и тя я забрани с абсурдни доводи за възможна злоупотреба заради произвеждан бутиков боеприпас от русенската фирма, която и така е монополист в производството на това изделие у нас. В момента се водят съдебни дело по този случай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама