Проучване: България има болнични легла за справяне с кризата, но няма кой да ги обслужва

11:45, 11 авг 20 25 2135 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По наличие на болнични легла за лечение на Covid-19 България се надрежда сред добре справящите сe, но е четвърта в Югоизточна Европа по обезпечаването им със здравни специалисти. Това показва проучване на здравните системи и икономиките на страните от Югоизточна Европа и перспективите им за възстановяване от регионалната бизнес платформата SeeNews, съобщи БНР.  

Изследването покрива месеците от началото на рестриктивните мерки в средата на март до средата на юни. Планира се обновяване на проучването след летния период, а финални данни ще бъдат изнесени най-рано през ноември.

116 заразени и 12 починали с COVID-19 у нас за денонощие

Двете държави отличнички в контрола над новозаразените са Хърватия и Словения. Те са и двете с най-висок брой здравни работници на 100 хиляди души.

Все още няма данни за брутния вътрешен продукт за втората четвъртина, но към момента спадът в индустриалното производство изглежда по-малък от очаквания, отбеляза пред БНР Лилия Горанова от SeeNews. Предстои да се обобщи и ефектът на кризата върху туризма, който е особено важен за региона.

Отчита се интересна тенденция – ако говорим за връщането на БВП към предпандемичните показатели, се очаква 7 държави от региона да успеят през 2021 г. да се върнат до тези нива, а 4  - Румъния, Хърватия, Словения и Хърватия да не успеят.  

Сред седемте има две, за които перспективите са несигурни и едната от тях е България, другата е Босна и Херцеговина. Причината: България не е толкова зависима от туризма, но заедно с транспорта и търговията той формира голяма част от брутната добавена стойност.

Зависимостта ни от износа е друг фактор, който влияе негативно, коментира Горанова. „Ако имаме ново затваряне на икономиките, това би могло да ни се отрази много тежко.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама