Без маски в училище, достатъчни са само вода, кърпа и сапун, смята доц. Мангъров

15:53, 13 авг 20 25 2241 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Децата трябва да тръгнат присъствено на училище, но трябва да се затегнат мерките по отношение на хигиената в училищата. Да работят всички умивалници, да има сапун и кърпи за бърсане. Нищо повече", каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Според него мерките, обявени от Министерството на образованието, са правени от хора, които сякаш никога не са влизали в училище и не са се занимавали с деца.

"Всеки, които казва, че децата трябва да носят маски, е човек, който не се е занимавал с деца", коментира той.

171 нови случая на COVID-19 у нас за последните 24 часа

По думите на инфекциониста увеличеният брой на настанени пациенти с коронавируса в интензивните отделения на болниците не означава, че кризата с COVID-19 се задълбочава.

"В интензивните сектори има много повече хора, от тези, които са с коронавирусна инфекция. Съответно, когато повече от хората, които са в интензивните отделения, се изследват, ще се откриват повече заразени. Но тези, които загиват, в голямата си част загиват не от коронавируса, а от тези заболявания, заради които са били настанени в болница", добави Мангъров.

Той коментира и създадената в Русия ваксина срещу COVID-19.

"Може да се каже, че е постигнат един много сериозен успех. В технологично отношение, правенето на една такава ваксина не е проблем, въпросът е, че всяка такава ваксина трябва да бъде изпитана по отношение на нейната ефективност и безопасност. Тези изпитания са най-трудното при производството на една ваксина, защото отнемат време", смята доцентът.

По думите му в днешно време са говори за медицина на доказателствата и едно такова поставяне на ваксината на една от дъщерите на руския президент Владимир Путин не е доказателство за нейната безопасност и ефективност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама