ТЕЦ "Варна" е неработеща железария, на Доган са подарени милиони

10:45, 14 авг 20 / Политика 25 1857 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов с нови разкрития за владенията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Първата акция на партията в парка „Росенец“ даде началото на протестите с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. След проверка на прокуратурата стана ясно, че „летните сараи“ на Доган, пристанището и сградите на брега не са законни. Ахмед Доган е собственик и на ТЕЦ „Варна“ и на това основание е получил 54 млн. лева, за да поддържа „студен резерв“. Държавното обвинение се самосезира и вече тече една проверка. Общественото недоволство доведе до законодателни промени, с които ще се отпускат пари за резерв само на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“.

ТЕЦ-ът е получил лиценз за опериране на газ едва юли тази година. От това следва меко казано силно съмнение, че досега не са могли да оперират на газ. Трябвало е да оперират на въглища, което повдига въпроса дали изобщо са спазвали нормите за замърсяване на въздуха, за вредни емисии. Дали въобще са имали капацитет за обработка и доставка на съответните количества въглища“, обясни Христо Иванов и уточни, че според анализ на обществените поръчки мощностите изобщо не са били в състояние да оперират.

Тази железария изобщо не е могла да работи. Дори в един момент е глобена с 2 млн. лева, защото не може да работи. Проблемът е, че ние през това време сме платили за "студен резерв" 54 млн. лева- за да имаме на разположение резервни мощности сме ги платили на Доган“, посочи той.

Подаваме сигнал към Специализираната прокуратура, с който искаме тази фактология да бъде проверена. Продължавам да не съм наясно какво проверяват- положението в ТЕЦ „Варна“ или положението на собствените си преписки, или анатомията на собственото си затваряне на очи за случващото се със студения резерв“, коментира Христо Иванов и допълни, че „Демократична България“ отправя искане енергийното министерство да провери текущото състояние на централата. Иванов беше категоричен, че ако има сериозна проверка, то тя ще покаже, че „абсолютно щедро и безвъзмездно сме подарили 52 млн. лева д-р Доган, ей така понеже сме много щедри“.

Настояваме за моменталната оставка на министър Теменужка Петкова, която си е затваряла очите за състоянието на ТЕЦ „Варна“, обяви Христо Иванов.

Още едно пристанище... 

Държавата е предоставила на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за безвъзмездно ползване до 2054 година кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ "Варна", съобщи "Дневник". Сайтът разполага и с документи, които показват това. Срокът съвпада с максимално допустимия период от 35 години, за който публична собственост може да бъде отдавана на концесия срещу съответните такси. Данни за такава липсват, но по силата на "рамково споразумение" с държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" Доган няма да плаща за ползването на кейовата стена и съоръженията в пристанището.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама