ЕС призова за деескалация на напрежението между Гърция и Турция

22:30, 14 авг 20 / Свят 25 2513 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Външните министри на ЕС призоваха за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие в рамките на извънредното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе по видеоконферентна връзка. Участниците в заседанието изразиха пълна солидарност с Гърция и Кипър, като подчертаха необходимостта от сдържаност от всички страни, за да бъде избегната по-нататъшна ескалация, която може да има непредвидими последици за мира и стабилността на целия регион. Дипломатите призоваха Гърция и Турция да се върнат на масата на преговорите, изтъквайки, че диалогът е единственият път за намиране на взаимно приемливо и устойчиво решение, съобщиха от МВнР.

Най-важната цел е да предотвратим военната конфронтация в Източното Средиземноморие“, заяви заместник-министърът на външните работи Петко Дойков и подчерта, че Турция трябва да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенните права на Кипър и Гърция в съответствие с международното право, а ЕС трябва да работи за запазване на партньорските отношения със страната. Той посочи редица области от взаимен интерес между ЕС и Турция, сред които  миграцията, енергетиката  и сигурността, инфраструктурата, търговията, икономиката, борбата с тероризма.

Отношенията между Турция и Гърция силно се изостриха, след като властите в Анкара възобновиха сондажите за газ край бреговете на Кипър. Проучванията се извършват в международни води, които Гърция и Кипър смятат за свой континентален шелф и към които претенции има и Турция.

В центъра на спора са различни интерпретации на международното морско право.

За какво е спорът?

Турция и Гърция от дълго време спорят за плановете на Анкара да експлоатира оспорваните резерви от природен газ в Средиземно море. Атина настоява, че континенталният шелф е нейна ексклузивна икономическа зона заради островите там. Турция оспорва това, като казва, че някои от островите са почти на 600 км отдалечени от континенталната част.

Защо конфликтът се разпалва отново?

Миналата година Турция подписа оспорвано споразумение с подкрепеното от ООН правителство в Либия, очертаващо морските територии на двете страни, в които те могат да извършват сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Маркираният район се препокрива с гръцкия остров Крит между Турция и Либия. Гърция и други средиземноморски страни като Египет се противопоставят на споразумението.

Каква роля играе ЕС?

ЕС се намира в трудна позиция в конфликта. От една страна Брюксел иска да подкрепи членките на ЕС Гърция и Кипър. От друга страна няколко членки на ЕС се опасяват от реакцията на Турция, защото ЕС зависи от сътрудничеството с Анкара, за да ограничава нелегалната миграция.

 

Досега ЕС е реагирал само с предпазливи санкции, които едва ли засегнаха Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама