Радев поиска предсрочни избори и обвини премиера, че пренебрегва Конституцията

19:12, 14 авг 20 / Политика 25 3956 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Промени в Конституцията може да има само след оставка на правителството и провеждане на извънредни избори. Това заяви държавният глава Румен Радев в обръщение към народа.

Изявлението му идва часове, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ ще поиска свикване на Велико народно събрание и създаване на нова Конституция. Сред предложенията на управляващите ще бъде броят на депутатите от 240 да бъде намален на 120, както и редица промени в правосъдния сектор. 

Според Радев самият акт на Борисов показва пренебрежение към Конституцията. "Законът е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико Народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента. Може ли партията - държава да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“. Може ли партия, която вчера бойкотира парламента, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „не“, посочи държавният глава. Той подчерта, че не може власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България.

„Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“. Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията? Отговорът е „не“, категоричен е Радев.

Според него доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама