Дания въвежда задължително носене на предпазни маски в градския транспорт

11:56, 16 авг 20 / Свят 25 1806 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Носенето на маски в целия обществен транспорт в Дания ще бъде задължително от 22 август, след като броят на новите случаи на коронавирус в страната силно се увеличи. Това съобщи на пресконференция датската министър-председателка Мете Фредериксен, цитирана от световните агенции, пише БТА.

"Правим това, тъй като темповете на разпространение на инфекцията се засилват, а в същото време се повишава и обществената активност", каза Фредериксен, имайки предвид отварянето на Дания. Страната е регистрирала 621 смъртни случая и близо 15 400 заразени.

СЗО отчете нов рекорд на новозаразени с коронавирус

По думите на премиерa правителството не изключва варианта да разшири обхвата на решението, прилагайки го и в други области и места като например супермаркетите.

Министърът на транспорта Бени Енгелбрехт уточни, че мярката ще важи за всички пътници на възраст над 12 години, както и за шофьорите и други служители на градския транспорт.

Правилото включва автобусите, частните автобуси за дълги разстояния, влаковете, трамваите, метрото, фериботите и такситата, като обхваща и спирките.

Датското правителство обяви, че вече няма да се налага туристите да доказват, че планират да останат поне за шест нощувки, за да влязат в страната. Изискването беше въведено през юни, когато Дания започна да отваря границите си.

Социалдемократическото правителство и парламентът се споразумяха да удължат до 1 ноември правилото, ограничаващо до 100 броя на хората при събирания на обществени места. Дискотеките и нощните клубове ще останат затворени до ноември.

Баровете и ресторантите обаче ще могат да работят до 2 часа сутринта, вместо до полунощ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама