Демонстрации “за“ и “против“ Лукашенко в Минск

22:19, 16 авг 20 / Свят 25 2911 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В Беларус се проведоха демонстрации в подкрепа и против президента Александър Лукашенко и спорното му преизбиране за шести мандат начело на страната. Опозицията продължи с натиска за оттегляне на Лукашенко, а той категорично отхвърли искането за нови избори, обобщава БНР. 

Десетки хиляди се събраха на т. нар. "Поход на свободата" в столицата Минск, за да изразят гнева си от резултатите от президентските избори миналата неделя, според които над 80% от беларусите за гласували за Лукашенко. Хората скандираха "Върви си!" по адрес на президента. 

На голяма протестна акция пред следствения арест в Минск, стотици поискаха освобождаването на политическите затворници.

А пред няколко хиляди свои привърженици Лукашенко окачестви опозицията като "плъхове", които трябва да бъдат унищожени, категорично отхвърли призивите за провеждане на нови избори и обвини НАТО, че струпва военна сила край границите на страната. 

Лукашенко разчита на военна помощ от Русия

"Някой иска нови избори, но погледнете зад прозореца - там са танковете и самолетите, готови за 15 минути да стигнат до нашите граници. Заповядват ни да оргинизираме нови избори, но ако се съгласим, това ще е гибелно за страната ни... Предлагат ни нови избори, но ако влезем в това блато, няма излизане от него. По този начин искат да ни унищожат. И кой ще отиде да гласува на тазива избори- бандитите и урките". 

НАТО отхвърли обвиненията на Лукашенко и призова Беларус да зачита основните свободи на хората, включително правото на мирен протест. Говорител на  алианса заяви, че многонационалното присъствие на НАТО в източната част на блока не е заплаха за никоя страна, тъй като целите на НАТО са отбранителни.

Папа Франциск също призова за спазване на закона и правата в Беларус. "Моля за диалог, за отказ от насилие и зачитане на справедливостта и правата," подчерта Светият отец в неделното си обръщение. 

Литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис също заяви, че Литва не е военна заплаха за Беларус. "Кризата в Беларус е политическа, и всички обвинения от управляващите за чуждестранна намеса или заплаха отвън са опит да се прехвърли вината," подчерта Кароблис. 

Снимка: БГНЕС

Няколко телевизионни журналисти подадоха оставки вчера, за да се присъединят към протестите.

„Днес имаше много емоции. Мога да кажа като телевизионен журналист, че ме е срам, че се спестява информация, само едната страна се отразява. Трябва да показваме двете, трите, четирите гледни точки. Хора, моля ви се, не се гневете на журналистите от държавната телевизия. Не пращайте венци на телевизионните водещи, те са на ръба на инфаркта. Имайте търпение. Скоро всичко ще се промени“, каза журналистът Александър Вавилов.

Снимка: БГНЕС

За руската агенция “Новости“ председателят на Съюза на журналистите в Беларус Андрей Кривошеев обяви, че от утре техническият персонал на държавните медии започва стачни действия, които ще се проведат в съответствие със закона и няма да нарушат излъчванията на радио- и телевизионните програми.

Вчера президентът Лукашенко се закани, че хилядите работници от държавни предприятия, взели участие в протестите срещу него, ще бъдат уволнени. След телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин вчера Лукашенко съобщи, че е получил обещание да му се помогне за запазване на сигурността в страната.

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама