Вдигат Паметник на свободата на „Орлов мост“

15:49, 18 авг 20 25 1938 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Паметник на свободата ще бъде издигнат в 41-я ден на гражданско недоволство на ключовия "Орлов мост", съобщава БГНЕС.

Паметникът на Свободата ще бъде кулминацията на похода, започнат от двама млади протестиращи – Огнян Христонев и Атанас Бюлбюлев. Двамата тръгнаха от Свиленград преди четири дни с парче релса от теснолинейка в ръце. Днес релсата ще бъде занесена на палатковия лагер при "Орлов мост", където ще послужи за основа на паметника на протестиращите граждани.

Вече повече от година Валери Симеонов все още не е изпълнил обещанието си. Релсата, която ще носим по пътя към София е символ на празните обещания. Символ на излъганите хора, гласували за сегашното правителство. Релсата е символ на твърдата решителност на голяма част от българския народ, да изпрати на бунището на историята това правителство. Релсата може да е "кръста" към Голгота, който да изкупи греховете на България и заявка пред Бог да спре да праща хора, които целенасочено ни водят към духовна и физическа гибел”, казват инициаторите на „Поход на свободата”.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите напомнят, че преди повече от година, тогавашният вицепремиер Валери Симеонов се закани: "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". Думите му бяха по повод решението на Върховния административен съд да отмени промените в плана за управление на Пирин, приети от кабинета през декември 2017 година. 

За да издигнат паметник тази вечер протестиращите ще носят камъни, тухли, бордюри, плочки и винкели. „Грамадата ще е по подобие на грамадата издигната от варненци в памет на Пламен Горанов и борбата му с ТИМ и първия кабинет на Борисов. Нужно е Грамадата да остане като паметник на свободните граждани. Като символ на активните и непримирими хора около нас, които се борят за истината и справедливостта, независимо от цената”, казват още протестиращите.

Трима задържани след напрежението на протеста при Румънското посолство

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама