Има нужда и от рестарт, и от нова Конституция, смята Николай Младенов

08:40, 21 авг 20 / Политика 25 1277 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„У нас има много неща, за които хората да протестират - страната ни все още е най-бедна в ЕС, корупцията, нарушеното чувство за справедливост, здравната система, състоянието на пенсионерите и т.н. Наистина имаме нужда от рестарт на политическата ни система, но рестарт, който се основава на спокоен диалог”, заяви бившият министър на отбраната и на външните работи Николай Младенов пред Нова телевизия.

„Притеснява ме, че пътят, по който сме тръгнали в момента, не предполага такъв диалог”, допълни той.

„Воля“ няма да помага на ГЕРБ за внасяне на проекта за нова Конституция

По думите му протести в момента има не само в България. „В много страни в Европа и на други места в света текат такива процеси”, посочи той.

Според Младенов въпросът с Конституцията е изключително сериозен и той не може да бъде разглеждан набързо и без сериозен анализ. „България наистина има нужда от нова Конституция. Все пак тази, по която работим сега, е писана 90-та година като реакция на края на комунизма у нас и начало на демократичните промени. В нея има много компромиси, които са направени от нейните автори още тогава”, коментира той.

„Ако наистина искаме рестарт на политическата система, който да промени българския парламентаризъм, съдебната система и функционирането на институциите, има нужда от много сериозен конституционен дебат”, допълни Николай Младенов.

Този дебат е закъснял, но той трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват”, категоричен бе той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама