Ще издигне ли Сърбия ограда по границата с България?

14:15, 21 авг 20 / Свят 25 1676 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С цел предотвратяване на разпространението на Covid-19 и нерегламентираното преминаване от България към Сърбия, Белград е взел решение за поставяне на телена ограда по границата между двете страни, съобщи Радио и телевизия на Сърбия, цитирани БГНЕС.

България е пета сред страните, от които пристигат най-много заразени с Covid-19

В правителственото постановление е обоснована и необходимостта от решение за временно обитаване на частни имоти, през които трябва да премине оградата.

Преди два месеца е започнало изграждането на ограда по границата със Северна Македония.

България поиска информация от Сърбия  

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба поиска обяснение от властите на Република Сърбия относно публикациите в сръбски медии, че правителството ще строи ограда по границата с България, съобщават от МВнР.

Посланикът за специални поръчения Иван Петков разговаря със сръбския посланик в София Желко Йович, който заяви, че правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение.

Посланикът на България в Република Сърбия Радко Влайков проведе разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател г-жа Ана Бърнабич.  Той потвърди, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова.

В разговорите на нашите дипломати бе подчертано, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция на Република България като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на "зелена" граница със Сърбия   от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама