Петъчно събиране на палатки с МВР

15:00, 21 авг 20 25 1853 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Един ден има полиция, друг ден няма. С тези думи вчера зам.-шефът на СДВР Антон Златанов се опита да обясни защо в понеделник органите на реда се появиха със закъснение на блокираното кръстовище пред румънското посолство, където се стигна до сблъсъци между демонстранти и хванати в капана на блокадата шофьори.

Така въпреки анонсите на организаторите и близостта до полицейски участък (1-во РПУ е на 10 минути пеша) полицията не успя да реагира навреме и да предотврати ескалацията на напрежението. Явно нещо в организацията куца...

Не така обаче стоят нещата, когато става въпрос за развалянето на палатковите лагери на протестиращите – тогава полицаите действат бързо, методично и винаги по тъмно.

Винаги в петък, винаги малко преди изгрев, винаги „успешни“ – акциите на полицията са добре координирани, изненадващи и далеч от очите на медиите и обществото.

При първата (на 7 август) едновременно бяха „почистени“ трите лагера в София, този във Варна и бе освободен подстъпът към магистрала „Тракия“ край Стара Загора. Седмица по-късно полицията вдигна блокадата на бул „Ситняково. Тази сутрин чистката беше проведена в Пловдив.

Протестиращите организират „блокади-изненади“, полицията отговаря с „акции-изненади“. За разлика от първите обаче, вторите действат под маската на нощта, защото шансът за съпротива е по-малък.

Разхвърляни палатки, няколко арестувани за цвят и няколко часа свободно движение – това е впечатляващият резултат от полицейските акции над палатковите лагери. На следващата вечер всичко е постарому - блокадите са възстановени, а органите на реда отново се заканват да ги развалят.

Явно е, че целта на полицията не е трайното премахване на блокадите - защо иначе ще позволят появата им отново. С акциите си МВР всъщност тества нервите на демонстрантите - колкото по-рано ги изпуснат, толкова по-добре. Тогава и само тогава полицията ще има повод наистина да се намеси, за да „опази реда“ в държавата. Дотогава удобно ще наблюдава отстрани как напрежението между протестиращи и блокирани расте, без да се опитва да въдворява какъвто и да е ред.

Спете спокойно, родната полиция ни пази!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама