България може да приеме еврото най-рано през януари 2024 г.

10:55, 22 авг 20 25 1897 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ със стабилна перспектива, съобщиха от финансовото министерство.

Рейтингът е подкрепен от силните външни и фискални баланси, от благонадеждната рамка на политиката на страната като част от ЕС, както и дългогодишното функциониране на валутния борд. Факторите, ограничаващи рейтинга, са по-ниските равнища на доход, в сравнение с държави със същия рейтинг, и неблагоприятните демографски фактори.

Стабилната перспектива отразява степента на икономическа устойчивост срещу пандемията от коронавирус, дължаща се на дългогодишната фискална стабилност, значителните по размер международни валутни резерви и възможността за съществени трансфери от ЕС през прогнозирания период.

Икономист: Еврото не е гаранция за просперитет

Според Fitch, приемането на България в ERM II и Банковия съюз е важно постижение, което обхваща двугодишен процес на успешно прилагане на реформи и подобряване на устойчивостта на банковия сектор. Предвид изискването за участие на българския лев в ERM II за минимум две години и обичайния срок за оценка от 6 до 12 месеца, според Агенцията, България може да приеме еврото най-рано през януари 2024 г.

"Много пъти съм казвал, че се задава криза, която ще бъде тежка и продължителна. Тези данни ни показват, че сме на верния път. И ни мотивират да работим още по-усилено, за да се справим заедно с предизвикателствата. С поредната положителна експертна оценка на авторитетната международна агенция ние отговаряме и на критиките към нас", заяви във Facebook премиерът Бойко Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама