Лукашенко обвини НАТО, че готви „алтернативен президент” в Беларус

17:34, 22 авг 20 / Свят 25 1889 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини НАТО, че усилва военното си присъствие по границите на страната, за да назначи нов държавен глава. В събота Лукашенко се появи, облечен в униформа, на военен полигон край град Гродно. Градът е едно от централните места на протеста срещу сегашната власт, съобщи mediapool.bg.

От военния полигон президентът обяви, че протестите са плод на сценарий, който цели вкарването на чужди войски в страната. "Те ще вкарат войски и край с Беларус", каза Лукашенко. Преди седмица Путин предложи военно съдействие на Лукашенко, ако такова бъде поискано.

Лукашенко се зарече, че до дни ще реши проблема с протестите

Сега беларуският президент обясни на военните, че трябва да защитят района на град Гродно, която била "западната перла" на страната. По думите му опозицията целяла да отклони вниманието на армията, като раздухва протестни настроения и бандитизъм. "Всичко е ясно. Както и предполагахме, всичко върви по плана на цветните революции с дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация, но оригиналното този път е, че включиха външен фактор, което не се случва винаги", каза Лукашенко

Главният прокурор Александър Конюк каза, че “политизираните стачки" срещу Лукашенко в предприятията били незаконна самоотлъчка от работа.

ЕС с нови санкции срещу режима на Лукашенко, Борисов ги подкрепя

Преди ден правителството успя да прекъсне достъпът до десетки новинарски сайтове. Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) призова тези действия да бъдат незабавно  прекратени. Журналистите настояват за обяснение как така мистериозно три пъти се чупи печатната машина в основната печатница за вестници в страната, което спира няколко вестника.

Блокирани са сайтовете на "Радио Свобода", телевизия "Белсат", "Еврорадио", вестник "Солидарност", Udf.by, The Village Беларусь, by.tribuna.com, Masheka.by и др. Ограничен е и достъпът до сайта на правозащитния център "Весна", а от деня на изборите 9 август е заглушен и сайтът на самата БАЖ, съобщава “Дневник“.

Правителството обвинява "Голос", която правеше паралелно преброяване на гласовете на изборите, в незаконна дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама