Нинова ще спасява Северозапада с Национален фонд за сближаване между регионите

13:06, 23 авг 20 / Политика 25 1733 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Решили сме какви да са мерките за социално и икономическо развитие, за да тръгне регионът напред. Първото ни конкретно предложение е „Национален фонд за сближаване между регионите“. Оттам трябва да дойде ресурс за даване на тласък за здравеопазване, образование, работни места, за да имат хората условия да остават да живеят тук и да идват нови. Това написа Корнелия Нинова във Facebook.

Днес тя се срещна със социалисти от Козлодуй, Мизия, Оряхово, Хайредин, Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Криводол и Враца.

Индустриалното производство трябва да е национален приоритет за следващото управление, смята Корнелия Нинова

На първата среща в Козлодуй заявих, че българският Северозапад е най-бедният - 33-ят регион в България и в целия Европейски съюз следователно му е необходима целенасочена помощ и политика за промяна на това положение. Ние сме го заложили като приоритет“, посочи Нинова.

Според нея ключов въпрос е този за укрепването на местната икономика. Последната подобна мащабна политика по отношение на работни места и стимулиране на местната индустрия е правен в началото на 70-те години. „Подчертах още, че днес има нови реалности, които изискват и нови мерки - инвестиции в индустриални паркове, в бизнес инфраструктура, в социални предприятия; създаване на привлекателна икономическа среда – преференции за местния бизнес по смисъла на ЗКПО и преференции от Местни данъци и такси за първите пет години от съществуването на нови фирми“, обясни тя.

Нинова подчерта, че БСП работи по два свързани сектора, които са подценени в Северозапада – селско стопанство и туризъм. Селско стопанство – подкрепено зеленчукопроизводство, овощарство, биоземеделие и животновъдство; туризъм – подкрепа на регионални туристически продукти.

Ние винаги сме ориентирани социално, с грижа за хората. Затова в този пакет специално място е отделено за хората, на младите - жилищна програма за млади квалифицирани кадри; привличане на бъдещи специалисти (ученици и студенти) чрез стипендии срещу завръщане в района, в т.ч. : стипендии за студенти по технически специалности, необходими за развитието на съответните отрасли в икономиката; стипендии за студенти, които след завършване се ангажират да работят в общинските администрации (повишаване на административния капацитет); стипендии за гимназисти и подпомагане на професионални училища и паралелки с оглед създаване на бъдеща квалифицирана работна ръка за предприятията“, обясни Нинова/

Тя е поставила и въпрос, който е важен и често подценяван за тази част на страната - природните бедствия. „Знаете какъв ад преживяхме заедно с вас при наводнението в Мизия, където живее семейството ми. Наводнения, свлачища, горски пожари - това изисква специален фокус и внимание, защото най-важното е човешкият живот и запазване на собствеността на хората. В заключение, без хора няма как да възродим региона. Тоест всяка политика оттук насетне трябва да е подчинена на това. Грижа за хората, за да останат и да възродят този край на България“, категорична е Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама