Христо Иванов с обръщение към прокурорите, които Гешев събира на съвещание

13:54, 23 авг 20 25 2168 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов направи обръщение към прокурорите и следователите, които утре Гешев събира на национално съвещание.

Свикани сте от главния прокурор Иван Гешев като статисти за поредната негова пропагандна акция и опит за демонстрация на сила. Реално, ще бъдете употребени от един все по-нетърпим за преобладаващата част от общественото мнение човек, който води маниакална политическа война за сметка на върховенството на закона и професионалното достойнство на българските прокурори и следователи. Това събрание не се различава по нищо от опита на Движението за права и свободи да отбранява „Росенец“ зад гърбовете на своите привърженици или от сборището, организирано от политическа партия ГЕРБ, за да прикрие банкрута на своето управление. И трите мероприятия са форма на отчаяна защита на един прогнил модел на корупционно управление. Вие сте събрани, за да послужите с лицата и професионалните си биографии като жив щит за този модел, докато огромното мнозинство български граждани искат неговото премахване“, посочва в обръщението си Иванов.

Гешев ще говори от името на прокурорите, но Вие ще трябва да мълчите и да слушате. Най-много да има предварително раздадени изказвания, но в българската прокуратура в 21-ви век свободна дискусия с различни мнения е тотално немислима. А ако някой дръзне да се отклони от сценария, той предварително е заклеймен като “мърша на стадото”. И това “стадо” сте вие. При това, всички знаем, че в нормални условия прокурорската професия е източник на гордост и висок дух. Че всяка развита демокрация в своята историческа биография има своите герои и сред тях винаги има имена на прокурори. У нас обаче прокуратурата има колективна биография на страхуването и пречупването и в нея са записани имена като Джамбов, Миков, Ситнилски и дори Колев“, пише още Христо Иванов.

Гешев ще твърди, че Ви е събрал в защита на независимостта на прокуратурата. Но всички знаем, че ценността, която сте събрани да отбранявате, е безконтролността на главния прокурор, който не подлежи на демократична отчетност и спрямо когото няма ефективни механизми за търсене на дисциплинарна или наказателна отговорност. Вместо като представители на една горда и независима професия, Вие ще бъдете просто декор. На ваш фон Гешев ще се бие в гърдите за своята лична “война с олигархията“, коментира още той.

Ето защо, обръщам се към Вас, за да Ви призова: не ставайте съучастници в целия този позор и беззаконие. Не се съгласявайте да бъдете заложници на тоталитарното мракобесие и неговите опити за исторически реванш. Не заслужавате това! Не отивайте на тази тоталитарна манифестация, а ако отидете – не мълчете. Но, дори и да се счетете задължени да участвате и да мълчите, намерете друг начин да се разграничите от статуквото на Гешев“, се посочва още в коментара.

Цялото обръщение на Христо Иванов може да прочетете тук.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ели 13:29, 24 авг 20

Аз пък се обръщам към всички хора и ги съветвам да не обръщат внимание на думите на Христо Иванов, неговото мнение за Борисов и Гешев е временно, след изборите рязко ще се промени. Този филм вече сме го гледали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама