47-и ден на протести: Защо главният прокурор живее в резиденция "Бояна"?

21:00, 24 авг 20 25 3967 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

За 47-и път граждани излязоха на протест с искане за оставки на премиера Бойко Борисов и правителството, както и на главния прокурор Иван Гешев. Те настояват за извънредни избори, машинно гласуване и промяна в Конституцията на страната.

От "Отровното трио" са изпратили писмо до Министерски съвет и прокуратурата. Питат: живее ли главният прокурор в резиденция "Бояна"; по силата на каква нормативна уредба му е разрешено да обитава дом номер 5; имал ли е друг главен прокурор подобна привилегия; извършен ли е ремонт преди нанасянето на Гешев и на каква стойност; проведен ли е търг за ремонта и ако да- кой го е спечелил; охраняван ли е главният прокурор от Бюрото за защита на свидетелите на територията, която се охранява от НСО; от бюджета на прокуратурата ли е платен ремонтът. По информация на "Отровното трио" дом номер 5 е бил в състоянието, в което е оставен преди 30 години. 

Протестиращите наредиха бухалки с надпис "ГЕРБ" пред Министерски съвет. С тях символизираха начина, по който мутрите са преминали прехода. "Държавата на Борисов се управлява по правото на силата, а ние искаме да се управлява със силата на правото", заяви Арман Бабикян. 

На площад "Независимост" бяха запалени срещи в памет на журналистите Виктория Маринова и Милен Цветков. Събралите се на площада запазиха минута мълчание. 

Снимки: БГНЕС

Пред пилоните на НДК се събраха граждани, които изразиха позицията си против протестите и блокадите. 

Протестно автошествие от Велико Търново затрудни тази вечер за един час трафика към Прохода на Републиката. Образуваха се километрични колони от леки автомобили и камиони. До блокиране на прохода и провокации обаче не се стигна, предаде БНР. 

Демонстрации започнаха още от сутринта. Протестиращи поднесоха цветя пред сградата на областната управа в София и поискаха оставката на областния управител Илиан Тодоров. Повод за акцията бе изказването на Тодоров след напрежението на бул. „Ситняково“. Той нарече протестиращите „изроди“ и „алкохолизирана тълпа“.

Протест имаше и пред Резиденция „Бояна“, където Иван Гешев събра над 700 прокурори от цялата страна, за да обсъдят независимостта на съдебната система. Стигна се до напрежение и спречкания с полицията.

Затворени остават „Орлов мост“, кръстовището пред Ректора на Софийския университет, както и площад „Независимост“. Палатковият лагер пред университета беше разрушен от трима мъже. Момиче дори е било влачено докато е в палатка. Стана ясно, че инициаторът е Георги Флоров, който организира контрапротестите пред румънското посолство. По-късно лагерът бе възстановен.

На този фон премиерът Бойко Борисов отиде в Атина, за да „прави история“. С гръцкия му колега Кириакос Мицотакис подписаха финалните документи за включване на България в проекта за терминал за втечнен газ край Александруполис. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама