Превозвачи ще протестират на границата с Гърция

13:05, 25 авг 20 25 1881 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Протест на границата с Гърция. За втори път превозвачи и търговци се събират на пункта „Илинден – Ексохи”. Той е затворен от гръцките власти заради пандемията, съобщи Нова телевизия.

От бранша искат бариерите да бъдат вдигнати за тировете, защото за водачите им дори не се изисква PCR-тест. А затворената граница удължава пътя им до Кулата, който е единственият отворен пункт.

Протестът ще е от 17:00 до 19:00 часа.

Вчера премиерът Бойко Борисов също поиска Гърция да облекчи движението през границата. Засега превозвачите не  планират блокади на пътя към Илинден днес.

МВнР зае страната на превозвачите

По-късно от МВнР съобщиха, че подкрепят справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки.

По указания на външния министър Екатерина Захариева в МВнР бяха проведени две срещи с временно управляващия посолството на Гърция Маркос Триполитакис - на 24 август и на 20 август. По време на разговорите с генералния директор по европейските въпроси Руси Иванов и с директора на дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“ Веселин Дянков българската страна подчерта, че затварянето на 22 юли на ГКПП „Илинден-Екзохи“ има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата, особено в контекста на икономическата криза, предизвикана от Covid-19.

Представителите на МВнР изтъкнаха, че през последните седмици разпространението на Covid-19 в България е намаляло значително за разлика от епидемиологичната обстановка в Гърция, където заразата бележи ръст. Българската страна припомни и ръководните принципи на Европейската комисия, обявени на 7 август, които трябва да послужат за основа на всички решения за въвеждане на нови ограничителни мерки между държавите-членки на ЕС. В тях се предвижда по-добре координиран и съгласуван между страните подход, позволяващ на гражданите и бизнес средите да имат ясна информация и по-добра сигурност при планиране на техните пътувания и превози. Подчертано бе, че Гърция трябва да спазва тези указания и предварително да уведомява страната ни за планирани ограничения в пропускателния режим на границата.

Към момента МВнР не е получило отговор на поставените искания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама