КЕВР ще провери как топлофикациите са върнали надвзетото на клиентите си

09:22, 25 авг 20 25 2154 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че в края на октомври КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни и газорапределителни дружества, за да провери дали има проблеми с фактурите за крайните потребители. Така тя коментира темата за разминаването между очакваните и получените изравнителни сметки за парно, съобщи bTV.

До края на този месец хората могат да подадат жалба. Ако не са удовлетворени от отговора, могат да се обърнат и към Министерството на енергетиката, където контролните органи на министерството могат да извършат проверка по всеки един конкретен случай“, допълни тя.

Междувременно граждани продължават да сигнализират за по-високи от очакваните сметки за парно. От няколко дни пред центъра за обслужване на клиенти на „Топлофикация“ се забелязват опашки от хора, които питат какво се случва с изравнителните сметки. Говорителят на дружеството Елизабет Павлова обясни, че сметките са изчислени по новата цена на топлинната енергия.

В сумите за връщане са включени и сумите, които трябва да бъдат възстановени на потребителите от ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия. По този начин обаче клиентите могат да получат само една част от сумата. Останалата част може да бъде прихваната единствено от бъдещи сметки“, коментира тя.


Снимка: БГНЕС

Относно договора между България и Гърция за включването на страната ни в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Петкова обясни, че по този него се работи от три години. Тя уточни, че на подписването на договора в Атина са присъствали двама американски посланици – на България и Гърция.

„И посланик Мустафа и посланик Пайет поздравиха лично премиера Борисов за стратегическото решение България да участва в този проект, който има значение не само за България, но и за целия регион“, каза Петкова и посочи, че проектът е гарант за енергийната сигурност на страната. Тя призна, че САЩ ще имат възможност да доставят втечнен природен газ на този терминал, но това предполага конкуренция и по-добри цени за България.


Снимка: Правителствена служба

Петкова отхвърли възможността Русия да не одобрява новия проект, в който се е включила страната ни. Енергийният министър посочи, че не се очакват санкции от американска страна за „Балкански поток“, защото проектът няма нищо общо с „Турски поток“ и „Северен поток-2“.  „Инфраструктурата е единствено и само българска, плащаме я ние, не участва друга компания освен „Булгартрансгаз“, така че няма никакви притеснения. Провели сме необходимите търгове, за да се резервира капацитет, всеки е можел да се яви“, уточни тя.

Енергийният министър посочи, че изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен е напуснал по лични причини. Той заемаше този пост за втори път, като Петкова призна, че през 2016 г. тя лично го е освободила заради финансови проблеми в ръководеното от него дружество. Тя отхвърли спекулациите, че той се разделя с поста си заради лошо управление на БЕХ, допълни, че не знае той да е имал връзки с „Мултигруп“ или да е защитавал интереси на ДПС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама