Скок с над 15% в цената на природния газ предлагат от септември

13:40, 27 авг 20 25 1939 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на синьото гориво да бъде с 15,21% по-висока в сравнение с действащата цена за месец август, съобщават от регулатора.

Това стана на проведено днес открито заседание, на което беше обсъден доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец септември 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

„Булгаргаз“ поиска увеличение на цената на природния газ от септември

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с измененията в договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт” от 2 март 2020 г.

Считано от 05 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула, припомнят от КЕВР.

Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ „Булгаргаз“ ЕАД е представило към заявлението справка за общото количество природен газ за 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 21,51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за месец август 2020 г. в размер на 18.67 лв./MWh увеличението е с 2,84 лв./MWh или с 15,21%.

Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ за дейността „обществена доставка и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

На 1 септември КЕВР ще приеме окончателно решение за цената на природния газ за септември 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама