Огнян Минчев: Акциите на Христо Иванов са сериозната и смислена част от протеста

10:57, 28 авг 20 / Политика 25 2880 Шрифт:
Автор:

Акциите на Христо Иванов - в "Росенец", ТЕЦ Варна и сега - в Булгартабак - представляват сериозната и смислена част от настоящия протест. Такова мнение изрази в социалните мрежи политологът Огнян Минчев.

Според него, те фокусират основните проблеми, свързани с нелегитимното сливане в единен властови център на корпоративна олигархия, изпълнителна власт и правосъдни институции, което превръща демократичната институционална система във фасада на олигархичния синтез.

"Политическият и граждански натиск трябва да бъде фокусиран върху няколко основни проблема, чието разрешаване, или - поне - осветляване е единствената възможност за възстановяване на легитимна публична власт в България", отбеляза преподавателят по политически науки.

Минчев назовава и проблемите  - приватизацияобществени поръчки, при които големи масиви публични средства се оказват в ръцете на малък брой подбрани корпоративни сдружения, както и  системен натиск върху публични институции - и в трите клона на властта - с цел изпълняване на частни поръчки и защита на частни интереси, преди всичко чрез заобикаляне на духа, а често и на буквата на закона.

Христо Иванов с писмо до ЕК за кризата на законността в България

Също така злоупотребата с власт (от типа "осемте джуджета"), пряко нарушаване на закона и гражданските права с цел лично или групово облагодетелстване и  практикуването на системен корпоративен и административен натиск, злоупотреба с институционална власт и нарушаване на закона с цел купуване на гласове и/или склоняване на големи групи от хора към определен политически избор по време на избори.

"Списъкът може да бъде продължен. Тези проблеми на олигархично срастване и концентрация на корпоративна, институционална и политическа власт съществуват и се засилват през целия 30 годишен период на развитие на страната след 1989 г. Днес от тяхното разрешаване зависи оцеляването на българската държавност като демократична общност и система от институции, способна да управлява българското общество с лице към предизвикателствата на днешния и утрешния ден", пише още Огнян Минчев.

"Смисълът на протеста е да мобилизира и фокусира гражданската енергия, енергията на обществените организации и политическите партии върху необходимостта да започне незабавно осъществяване на законодателни и други институционални мерки за разграждане на олигархичния синтез и за възстановяване на легитимната публична власт на гражданите и техните институции. За тази цел е необходимо да се използват веднага и ресурсите на действащия понастоящем (до месец март 2021 г.) парламент", посочва той.

Политологът е на мнение, че поисканите оставки придобиват смисъл само ако заедно с тях бъдат издигнати конкретните искания на гражданската общност за промяна в посоката на очертаните по-горе приоритети и цели за цялостна реформа на демократичната институционална система.

"Позиции от типа "дайте оставките, после ще видим" са неприемливи. Първо, защото те излагат на риска от последващ хаос обществото и държавата на прага на сериозни и очаквани кризи - стопанска, здравно-епидемична и политическа. Второ, защото представляват класически пример на максимата "да ловиш риба в мътна вода". Оставки, а после ще видим - това е публичната позиция в услуга на вътрешно видовата борба между олигархични фигури, воюващи за преразпределение на ограбеното помежду си, а не за реална реформа на институционалната система. Тази вътрешно олигархична война злоупотребява с потенциала на гражданския протест, насочвайки го в посока на безплодна зрелищност и открито хулиганство. Целта е да се предизвика хаос, да се сменят олигархичните фигури на власт и зад властта,но не и да се променят основанията, гарантиращи контрола на олигархичната мафия върху обществото и държавата", смята Минчев.

"Гражданската енергия за промяна е много ценен ресурс, за да бъде безотговорно пропилявана в акции - фойерверки и в режисирани сцени на публичен вандализъм. Тя е необходима за трансформацията на нашето тежко увредено от олигахичната мафия на прехода общество", завършва Огнян Минчев.

Напишете коментар
Коментари: 7
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 13:44, 28 авг 20

bg-biblioteka.blogspot.com

2 Мартин 11:28, 31 авг 20

Акциите на Христо Иванов целят налагане в бъдеща власт на кадри от кръга "Капитал" на Иво Прокопиев!

3 Анонимен 13:28, 31 авг 20

Христо Иванов е калинката, която се бори за нечии други интереси и на която така му налагат!

4 Васко 14:33, 31 авг 20

Да бе, смислени… Защо избирателно ги прави, а удобно пропуска да спомене имоти и сделки на патрона си Прокопиев?

5 Оги 15:18, 31 авг 20

Акциите на Христо Иванов са платени и доста закъснели. Ако преди месец е научил за Росенец и имението на Доган това говори още по-лошо за него. Не говори добре и фаткът, че акциите му са доста избирателни, все още не сме чули и дума от Иванов за Буджака и къшата на Прокопиев там.

6 Асен 18:38, 31 авг 20

Акциите на Христо Иванов стават все по-безсмислени, точно какъвто политик е и той.

7 Наката 08:52, 01 сеп 20

Освен кукла на конци в ръцете на олигарха Иво Прокопиев, Христо Иванов е и провален политик, който отчаяно се опитва да се върне в политиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама