Президентът Радев поиска реформиране на НСО

15:38, 28 авг 20 / Политика 25 2606 Шрифт:
Автор:

Президентът Румен Радев поиска от новия шеф на Националната служба за охрана реформи и модернизиране на структурата.  Със свой указ президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили назначи Емил Тонев за началник на НСО и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 бригаден генерал Тонев получи пагоните си от държавния глава и подчерта, че НСО изпълнява с чест и достойнство задачите си, въпреки големите предизвикателства пред държавната охранителна служба, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът определи назначението на бр. ген. Емил Тонев като напълно закономерно и като заслужен етап в неговото професионално развитие. „Поемате Службата във важен и наситен с редица предизвикателства момент. Но съм убеден, че предвид професионалната ви компетентност, натрупния през годините богат професионален опит и изявени лидерски качества, ще се справите успешно с важните и отговорни задачи, които стоят пред Националната служба за охрана“, обърна се държавният глава към новоназначения началник на НСО.

„Очакванията към вас са големи. Разчитам, че ще бъдете принципен, решителен и всеотдаен в изпълнението на тази високоотговорна мисия“, допълни президентът Румен Радев и пожела на бр. ген. Емил Тонев здраве, воля и сили за реформиране и модернизиране на Националната служба за охрана и за издигане на нейния авторитет както в страната, така и сред чуждестранните й партньори.

Снимка: БГНЕС



„Надявам се с опита си – професионален и житейски – да оправдая гласуваното ми доверие. Предизвикателствата пред НСО са наистина много големи – постоянен недостиг на средства, текучество на подготвени кадри, законови промени. Въпреки това Националната служба за охрана изпълнява с чест и с достойнство определените от закона задачи“, заяви бр. ген. Емил Тонев, след като получи пагоните си от държавния глава.

Началникът на НСО подчерта, че ще се опре изцяло върху професионалния опит на ръководния състав на службата, но ще разчита и на лоялността и високите морални качества на всеки един редови служител на НСО. „Само с работа в екип можем да се справим с предизвикателствата. Трябва да бъдем по-подготвени и да издигнем и запазим високо нивото на НСО“, каза още бригаден генерал Емил Тонев и изрази благодарност на държавния глава и на неговия екип за оказаната му висока чест.

Националната служба за охрана е в епицентъра на различни скандали в последните месеци. Един от тях доведе до оставката на предишния ръководител на службата ген. Красимир Станчев. 

Припомняме, че служители на НСО, охраняващи почетния председател на ДПС Ахмед Доган блъскаха в морето съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Един от офицерите дори изхвърли българския флаг. Последва остра реакция на държавния глава Румен Радев, който в обръщение към нацията призова за свикване на комисия, която да преразгледа нуждата от охрана на Доган и депутата от партията му Делян Пеевски. Броени дни по-късно двамата сами се отказаха от охраната на Националната служба за охрана. 

Тогава шестима служители на НСО бяха санкционирани дисциплинарно, като двама от тях се разделиха с работата си. 

Правителството пък реши да създаде второ НСО чрез нова служба в системата на МВР, която да бъде под прякото ръководство на министър-председателя. 

Главният прокурор Иван Гешев пък се отказа от охраната от службата към президента, като за неговата безопасност се грижи друга структура, този път подчинена на него - Бюрото за защита при главния прокурор.

Снимка: БГНЕС

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров последва примера на наследника си и обяви, че от есента няма да се ползва от услугите на НСО, които го пазят в качеството му на бивш главен прокурор. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама