Ден 52 на антиправителствени протести в столицата

21:25, 29 авг 20 25 2987 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

За 19:00 часа бе обявено началото на 52-я ден на антиправителствените протести в столицата. Във „Фейсбук“ събитие организаторите от „Отровното трио“ посочват, че исканията към правителството остават непроменени и настояват за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, както и за предсрочни избори, възможност за машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Днешната демонстрация започна пред Триъгълника на властта под съпровода на песни, а настроението бе като за купон. Първо звуча песента символ на протестите - Let It Be на Бийтълс, след това звуча и хитът на Queen The Show Must Go On. А доста от присъстващите затанцуваха под звуците на "Борисов, чао" - поредната кавър версия на италианската партизанска песен Bella Ciao.

Снимка: БГНЕС

"За 52 дни променихме немалко неща. Не толкова колкото ни се иска и не толкова бързо, но пътят е дълъг, стръмен и трънлив и срещу нас. От днес разширяват зоната за сигурност, готвят се за втори септември, така че, ако някой не те чувства като „Опълченците на Шипка“, на втори ще бъдем „Опълченците на Шипка“. Поръчали сме черешови топчета, джепане. Те ще бъдат тук, готови. Имаме байраци, очевидно. Имаме и камъни! Стъпили сме върху тях! 52 дни ги трамбоваме, така че ние сме готови. Борисов, дали си готов за нас, ние идваме", зави адвокат Николай Хаджигенов от "Отрвоното трио".

Към 21:20 традиционното шествие тръгна към "Орлов мост" с викове "Оставка" и "Мафия". Преди това лидерите на "Отровното трио" адвокат Николай Хаджигенов, Велислав Минеков и Арман Бабикян държаха кратки речи пред протестиращите. Основният призив в тях беше на 2 септември всички да дойдат на протеста.

"Дано не се стига до нашето Велико народно въстание, защото тогава ще ги пометем", каза професор Велислав Минеков.

Бившият командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово и бивш командир на българския контингент в Афганистан генерал Димитър Шивиков нарече протестиращите "Апостоли на свободата".

Блокирани остават трите ключови кръстовища - на "Орлов мост", пред Ректората на Софийския университет и пред Министерския съвет.

Гражданската инициатива срещу протестните блокади в София отново се събра пред Румънското посолство. Към 20:00 часа имаше малко хора, предимно от организаторите, както и представители на полицията. Към 21:00 часа вече имаше десетки хора. Обстановката бе спокойна. Целта им е да предотвратят евентуалното затваряне на ключовото кръстовище на бул. "Ситняково". Звучаха български хора. Според събралите се, протестите с блокади в центъра вредят на каузата, защото от тях страдат обикновени хора.

На кръстовището е преместена и подписката срещу блокадите в столицата. В нея има над 140 подписа и повече от 5000 в интернет. Ще бъде внесен и сигнал в прокуратурата, където, като подстрекатели за нарушаването на обществения ред се споменават организаторите на антиправителствения протест от т.н. "отровно трио". Част от присъстващите настояват и за оставката на президента Румен Радев, когото наричат "разединител на нацията".

 В публикация в страницата си във „Фейсбук“ организаторите отбелязват, че смъртността в България е по-висока от тази в държави като Нигер, Замбия и Габон. От „триото“ твърдят, че в имотите на управляващите, с размер от над 500 кв. м., всеки месец се трупат сметки за електричество в размер на 6000 лева и питат как политиците успяват да си платят сметката, предвид факта, че „взимат“ двойно по-ниска заплата.

От „Отровното трио“ продължават и да приканват гражданите да се съберат на „Велико Народно Въстане“ на 2-ри септември пред сградата на бившия Партиен дом на Ларгото в София и да изразят несъгласието с проекта на премиера Борисов за нова Конституция.

Снимка: БГНЕС

Пловдивчани издигнаха лозунги и знамена с призив за оставки на правителството и главния прокурор. С патриотични песни и възгласи протестиращите призоваваха минувачите да се присъединят към тях.

Събралите се хора бяха категорични, че не са представители на една политическа партия и помолиха медиите да не ги определят като такива.

По-рано днес в антиправителствено шествие с близо 30 автомобила затрудни по обед трафика в Пловдив. Колите тръгнаха с бавна скорост от паркинга пред зала Колодрума по ул. "Константин Величков" към булевард "Цар Борис Трети Обединител". Полицията осигури безопасността на движението при преминаването на колоната, която се движи с около 10 км./час. Стигна се до кратка блокада на трафика в Тунела, където протестиращите пяха българския химн с развети знамена и под звуците на клаксони. Маршрутът продължи по булевардите "България" и "Васил Априлов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама