Протестиращите в Берлин опитаха да влязат в парламента, хиляди излязоха и в Лондон

08:17, 30 авг 20 / Свят 25 2392 Шрифт:
Редактор:

Крайнодесни екстремисти се опитаха да влязат в германския парламент вчера след протест, в който участваха десетки хиляди противници на носенето на маски и други наложени от правителството ограничения, целящи да се спре разпространението на коронавируса.

Записи на инцидента показват стотици хора, някои от които размахват германското знаме използвано в периода 1871-1918 г., които тичат към сградата на Бундестага и по стълбите, предаде БТА.

Полицията потвърди в “Туитър”, че няколко души са пробили кордона пред парламента и са достигнали "стълбите на сградата на Райхстага, но не и самата сграда".

Снимка: EPA/БГНЕС

"Нашите колеги бяха замервани с камъни и бутилки", добави полицията. "Наложи се да бъде използвана сила, за да бъдат отблъснати".

Полицията нареди на протестиращите да се разпръснат по време на шествието им през Берлин, но те се събраха край Брандебургската врата, както беше планирано по-рано.

Хиляди протестираха в Берлин срещу ограниченията заради COVID-19


300 души бяха задържани след сблъсъци на протеста. Силите на реда разпръснаха недоволството, тъй като протестиращите не спазваха социалната дистанция и много от тях не носеха маски. Пострадали са седем полицаи.

Снимка: EPA/БГНЕС

В протеста участваха около 20 000 души, по данни на полицията, а според “Ройтерс” те са били близо 40 000. Участниците в протеста преминаха през центъра на германската столица, искайки отмяна на мерките за борба с коронавируса, които според тях ограничават свободата им.

Протест срещу мерките заради коронавируса и в Лондон

Протест срещу ограниченията, налагани заради коронавируса, се проведе и в Лондон, където се събраха хиляди от цяла Великобритания. Не бе съобщено за инциденти.

Протестът събра на площада „Трафалгар“ хора с различни виждания: скептици по отношение на заплахата от коронавируса, подкрепящи конспиративните теории за мобилната 5G мрежа и противници на ваксините. Издигайки лозунги срещу Световната здравна организация, Бил Гейтс и правителствените ограничения за намаляване разпространението на вируса, демонстрантите призоваха да се премахнат ограниченията за движение и задължителното носене на маски. На много плакати пандемията от коронавируса бе заклеймена като „измислица“ и „фалшификат“.

Сред говорителите на протеста бяха Пиърс Корбин – синоптик и по-голям брат на бившия лидер на лейбъристите Джереми Корбин, бившият журналист по здравни въпроси доктор Върнън Коулман и писателят и общественик Дейвид Айк – автор на конспиративни теории, предава БНР.

Макар и протестът да бе посветен на Covid-19, участниците повдигнаха и други въпроси като процеса срещу Джулиан Асандж и ширещото се сред елита сексуално посегателство на деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама