Дебютанти спечелиха титлите в 14-ото издание на скоростното изкачване на Витоша

15:07, 30 авг 20 / Спорт 25 2213 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Двама дебютанти грабнаха титлите в 14-ото издание на скоростното изкачване от НДК до Черни връх, съобщиха от Българския олимпийски комитет.

Снимка: Български олимпийски комитет

Състезанието по планинско бягане, известно още като „Витоша рън“, отново бе част от големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“.Няколко емблематични събития събраха хиляди приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.

Участниците в бягането стартираха точно в 9.00 ч. от НДК преди Моста на влюбените и поеха по изнурителния 18-километровия маршрут до Черни връх с 1734 метра сумарна положителна денивелация.

При мъжете пръв на витошкия първенец пристигна Петър Борисов. Тримата с Ивайло Атанасов и Александър Василев бягаха почти рамо до рамо до Голи връх, но преди последната височина Борисов усили темпото и финишира далеч пред другите за 1.49:11 часа, на 13 минути от рекорда на трасето. Втори, с 1.52:52 ч., на 2 минути след шампиона завърши Ивайло Атанасов, който преди месец спечели 100-километровата обиколка на Витоша. Бронзът бе за Александър Василев с 1.55:50 ч.

Снимка: Български олимпийски комитет

„Това ми бе първо участие в изкачването на Черни връх и съм повече от щастлив с победата си днес. Тръгнах по-спокойно, чувствах се много уверен още в началото, но не бях наясно с особеностите на трасето. Догодина ще атакувам и рекорда, вече съм наясно с темпото по цялото разстояние,“ каза шампионът Борисов, който е роден в Русе. В момента той студент в Софийския университет и е национален състезател по спортно ориентиране.

При жените също дебютантка грабна победата. Мария Николова финишира за 2.07:10 ч., което бе седмо време от всички завършили 195 участници. Среброто бе за Анна Стефанова с 2.29:40 ч., а бронзът за Каролина Калибацева с 2.31:43 ч. Шампионката е националнасъстезателка по гребане, представителка на клуб „Електрон“ София. „За първи път участвам тук. Трасето ми допадна, по принцип не стартирам в подобни бягания, още по-малко планински, но сега реших да се пробвам и ето, че дори победих. Това вероятно ще ме накара по-често да стартирам в тези изпитания. Иначе съм състезателка на скиф, но често участвам и на двойка скул,“ заяви   веднага след финала щастливата шампионка.

Снимка: Български олимпийски комитет

На върха Националният туристиченски събор отбеляза 125-ата годишнина на туристическото движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов, тъй като през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души от Народния театър в центъра на София към Черни връх. С особен интерес хилядите изкачили днес витошкия първенец проследиха изпълненията на мъжка вокална група „Вежен“ от Тетевен.

За втора поредна година най-бързите можеха да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха. Организаторите отново се включиха в инициативата „Нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама