54-ти ден протести: "Фасадна демокрация" и масово отваряне на очи

21:30, 31 авг 20 25 3600 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За 54-и ден граждани излязоха на протест срещу управлението. Исканията остават непроменени - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни избори, машинно гласуване и промяна в Конституцията.

Площад „Независимост“, „Орлов мост“ и кръстовището пред Ректората на Софийския университет са затворени. 

Пред Представителството на ЕК в България се проведе акция под надслов "Масово отваряне на очи". Демонстрантите настояха европейските лидери да заемат позиция за институционалната криза, породена от управлението на Бойко Борисов. Те заявиха, че години наред Европа гласно или негласно подкрепя кабинетите на ГЕРБ, а не поглежда какви кражби на евросредства се извършват в страната. 

Протестиращите издигнаха и информационно табло, на което обявиха оперативна програма „Фасадна демокрация”, като бенефициент е посочен партия ГЕРБ и коалиционните партньори, а финансирането е осигурено от европейските данъкоплатци. Протестиращите обявиха, че „оперативната програма”, която представят днес, краде бъдещето на гражданите.

Отровното трио“ организира и поредния протест под надслов „Да защитим демокрацията“ в триъгълника на властта.

"Трябва да ги изринем от всички места, в които са се вкопчили." "Трябва да научим бъдещите политици че те са инструмент в ръцете на избирателите и са там заради нас. Ако Вие сбъркате няма да ви търпим 10 години”, каза адвокат Николай Хаджигенов.  

По-рано той обяви, че с днешното си решение да не подкрепят идеите на ГЕРБ за промени в Конституцията ДПС са подали сигнал към правителството на Бойко Борисов, че губи подкрепа на всички фронтове. "Никой не си прави илюзия, че ГЕРБ ще прави нова Конституция. За тях борбата е ден за ден, час за час, а целта им е да откраднат каквото още могат", каза Хаджигенов.

"Тези мутри Велико Народно събрание няма да правят, когато дойде време, ще го правят тези, които са овластени от вас", обърна се Арман Бабикян към хората на площада. ВНС ще го правят тези, които имат доверие, а не тези с мозъци като аспиринче, добави той.

"Краят приближава, да ви припомня началото-всеки един мислеше че това е нещо невъзможно, всеки мислеше че не можем да направим такъв протест," припомни проф. Велислав Минеков.

От триото раздадоха на част от недоволните бели тениски с надпис ,,Мутри вън” и призоваха на 2 септември протестиращите да се облекат в бяло и да се включат в готвеното Велико народно въстание. То има за цел да посрещне депутатите след края на лятната им ваканция, когато ще стане ясно ще успее ли ГЕРБ да събере нужните 120 подписа за внасяне на проекта на нова конституция. Ако това стане факт, ще се обсъжда свикване на Велико народно събрание, за което трябва да се подпишат 160 народни представители.

Днес бяха раздавани и покани за самото събитие - флаери с изобразени на тях метла и змия - символите на исканата оставка и на Отровното трио.

"Силата е във вас. Силата, която ще помете с метлите тези хора е във вас, а не в онези, които ще се наредят в студиата след измитането на диктатора. Вярвайте на вас, на приятелите си, вярвайте на роднините си, вярвайте на събратята си", призова още Арман Бабикян.

Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" също обявиха, че ще се включат в протеста на 2 септември, като се заканиха да окупират бившия Партиен дом в 08.00 часа.

Днес на трибуната на протеста говори и адокат  Емил Георгиев, който напомни, че протестът иска и оставката на главния прокурор.“Защо Гешев трябва да си подаде оставката: днес се навършва месец от изчезването на Янек Миланов, на другия ден приятелите му сезират полицията, на третия ден брат му прави видеообращение с апел, районния прокурор на Дупница, окръжния прокурор на Кюстендил и апелативния на София какво правят-нищо, нищо не правят. Те участват на каскет парти на 24ти август. 700 души от цяла българия участват на каскет парти но никой не търси Янек Миланов. Ето затова искаме оставката на главния прокурор- за некадърност, не може един месец да не се търси изчезнал човек”, обяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама