„Сова Харис“: Президентът с най-голямо доверие сред българите, премиерът остава седми

11:50, 31 авг 20 25 3630 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С най-голямо доверие сред българите се ползва президентът Румен Радев – 48,2%. Той среща и 33,9% недоверие

Втори е председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който получава 36,9% подкрепа и 42,6% недоверие. На трето място е Слави Трифонов с 31%, следван от столичния кмет Йорданка Фандъкова – 26,4%. Премиерът Бойко Борисов е на 7-мо място и получава 20,2% подкрепа. Пред него са вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Това сочат данни на агенция „Сова Харис“, след проведено проучване между 19 и 25 август 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани. В допитването са разгледани теми като протестите у нас, предложенията за промени в Конституцията и свикването на Велико народно събрание, съобщи bTV.


Снимка: БГНЕС

Рейтингът на партиите

Партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“, стои най-добре по показател „доверие“ от всички други политически формации у нас. Тя получава 22,5% одобрение. "Това се дължи на факта, че тази формация привлича симпатизанти от целия политически спектър. За превръщането на това благосклонно отношение в изборен резултат обаче в периода до изборите са необходими сериозни доказателства пред избирателите за политическа коректност и компетентност", отбелязват от "Сова Харис".

Всички останали партии в България получават под 20% одобрение. След „Има такъв народ“, най-много доверие гражданите имат на БСП – 19,6%. Трета идва партия ГЕРБ с 18,8% доверие и 70,5% недоверие. Формацията на премиера Бойко Борисов е следвана от гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.БГ“, която получава 12,5% доверие. „Демократична България“ се нарежда на 5-то място с 9,9% одобрение. След партията на Христо Иванов и Атанас Атанасов идва ВМРО с лидер Красимир Каракачанов. Формацията се ползва с 9,5% доверие сред допитаните граждани. ДПС получава 7,7% доверие, сочат данните на „Сова Харис“.

Доверие в институциите

В страната президентството е институцията с най-високо доверие в гражданите – 44,5%. МВР получава 27,2% подкрепа, а правителството – 19,3%. Одобрението на прокуратурата е 16%, а това на съда – 11,9%. Що се отнася до външните институции - най-много българите имат доверие на Европейския съюз – 52,4% и на НАТО – 30,9%.


Снимка: БГНЕС

Конституцията, протестите и главния прокурор

61,2% от българските граждани смятат, че предложението на премиера Бойко Борисов за промени в Конституцията е опит за печелене на време и оцеляване във властта. Близо половината от българите – 49,6% предпочитат първо управляващите да подадат оставка, а после да се мисли какво да се прави.

17,8% от допитаните считат, че е необходимо приемането на нова Конституция. Голяма част от гражданите – 42,9% са на мнение, че е достатъчно да се направят поправки в действащата.

Близо половината от респондентите – 48,3%, подкрепят напълно протестите, а 45,6% не одобряват радикализирането на недоволството и проявите на гражданско недоволство като възпрепятстването на свободното движение на гражданите или пък блокиране на достъпа до министерства.

84,2% от участниците в допитването са „за“ главният прокурор да бъде задължен да се отчита пред парламента на всеки 6 месеца, а 81,2% са съгласни мандатът му да бъде намален от 7 на 5 години. Забелязва се почти еднакъв резултат при допитаните за това дали Висшият съдебен съвет да се раздели на два независими органа – на съдиите и на прокурорите – 47,5% са съгласни, докато 45,3% не могат да преценят.


Снимка: БГНЕС

Депутатите в НС и ВНС

Близо 80% от допитаните подкрепят броят на депутатите в Народното събрание да бъде намален от 240 на 120. Близо 70% са „за“ редуцирането на състава на Велико народно събрание от 400 депутати на 200.

Също така 65,1% подкрепят въвеждането на задължително машинно гласуване, а 62% - дистанционно гласуване по пощата и интернет.

65,5% са против президентът да се избира от парламента, а не чрез пряко гласуване.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:48, 31 авг 20

Въпреки скептицизма ми към подобни проучвания, буди недоумение ИЗОБЩО присъствието на Мутафчийски в тази анкета. В качеството си на какъв- на политик, на общественик, на държавник?! Човекът, който в продължение на месеци всяваше страх и ужас у населението и предизвика гнева му с "пророчеството" си:" Ще умрете, яко ще умрете!", може да се "състезава" по рейтинг с колгите си- хирурзи, но мястото му ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ТУК!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама