КЗК ще преразглежда сделката между “Еврохолд“ и ЧЕЗ

13:57, 31 авг 20 25 1531 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново започва задълбочено проучване на намерението на "Еврохолд" да придобие непряк контрол върху предприятията от групата на "ЧЕЗ - България", става ясно от съобщение на сайта на антимонополния орган.

Производството за придобиването на дружествата от групата на "ЧЕЗ - България" от регистрираната в Нидерландия "Ийстърн Юръпиън електрик къмпани" е започнато, след като административният съд върна на 22 юли решението на КЗК да не допусне сделката за българските активи на компанията. Регистрираната компания е 100% собственост на "Еврохолд“.

Съдът отмени забраната на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ

Aнтимонополната комисия спря сделката миналата година, а мотивът беше, че над 77% от приходите на "Еврохолд" са от застрахователни услуги, което би му дало предимство при търговията на ток на свободния пазар.

Чешката компания се опитва да продаде българските си активи от няколко години, като първият кандидат за тях беше дружеството "Инерком" на Гинка Върбакова. Сделката предизвика и политически скандал и не достигна крайна фаза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама