Вселената на "Марвел" и Уаканда останаха без своя крал

17:30, 31 авг 20 / Култура 25 2822 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

На 28-ми август този свят напусна един от най-разпознаваемите през последните години чернокожи актьори. В продължение на четири години Чадуик Боузман се бори с рака на дебелото черво и макар след няколкото операции и продължителната химиотерапия, той не прекъсва активната си актьорска кариера. Въпреки явната загуба на тегло, феновете и за момент не заподозряват, че актьорът боледува от нещо, а вярват, че драстичното отслабване е част от подготовката му за бъдеща роля.

Снимка: БГНЕС

Чадуик Боузман е най-младият от три момчета в семейството на медицинска сестра и работник в шивашка фабрика. Още в основното училище Чадуик пише пиеса за смъртта на един от съучениците си и това се оказва решаващо за бъдещия му избор на кариера. Завършва режисура в университета „Хауърд“, частно висше учебно заведение във Вашингтон. След това се мести да живее в Ню Йорк и започва да играе в театъра. Появява се в епизодични роли в сериалите „Спешно отделение“, „От местопрестъплението: Ню Йорк“, „Закон и ред“, и др.

Преди да получи световно признание като крал Т`Чала в „Черната пантера“ на „Марвел“, Боузман първо привлича внимание с участието си в лентата „42“, където влиза в образа на чернокожия бейзболен играч Джаки Робинсън, после впечатлява и в „Get on Up“ в ролята на легендарния певец Джеймс Браун. И двата  му персонажа са икони за тъмнокожото общество.

Снимка: Туитър

Още с първата си появата в „Капитан Америка 3“ Чадуик спечели любовта на феновете и само две години по-късно се появява в самостоятелна продукция, посветена изцяло на Уаканда и нейния крал. Черната пантера“ е първият филм на „Марвел“ с чернокож актьор в главна супергеройска роля. Продукцията счупи боксофис рекордите и отбеляза приходи от над 1,3 млрд. долара, доказвайки на скептиците, че филм с афроамериканец в главната роля и с предимно чернокож състав може да донесе добри приходи от чужбина. „Черната пантера“ стана и първият супергеройски филм с номинация за „Оскар“ за най-добър филм. Продукцията получи още 6 номинации, от които спечели 3 – за саундтрак, за дизайн и за костюми. Персонажът от Уаканда вдъхнови много от известните спортисти. През 2018 година играчът на „Индиана Пейсърс“ Виктор Оладипо носеше маската на крал Т`Чала по време на състезанието по забивки в НБА. Година по-късно капитанът на „Арсенал“ Пиер-Емерик Обамеянг пък отпразнува гола си срещу „Рен“ в Лига Европа, носейки същата маска.

Боузман никога не е говорил за заболяването си публично, но в изявление на семейството му се казва, че лечението му е продължавало, дори когато е имал ангажименти на снимачната площадка. Докато се е подлагал на терапия, той е работил по „Маршал“ и „Da 5 Bloods“, военната драма на режисьора Спайк Лий. През 2020 г. предстои да гледаме Чадуик в „Ma Rainey’s Black Bottom“, адаптация на пиеса на Огъст Уилсън, където си партнираше с Виола Дейвис.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама