ДПС си оставя път към „правителство за национално спасение“ с ГЕРБ, смята Илхан Андай

08:19, 01 сеп 20 / Политика 25 2285 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„Вчерашното изявление на Карадайъ има ендемичен характер. ДПС няма сметка от избори през ноември. Същото важи и за ГЕРБ. Това е допирната точка между двете политически сили. ДПС има интерес да си остави път към сформирането на „правителство за национално спасение“ с ГЕРБ", заяви журналистът Илхан Андай пред bTV.

ДПС спъна ГЕРБ за нова конституция и Велико народно събрание

"Ако навремето мълчанието на Доган беше злато, то мълчанието на ДПС в момента е губещо, защото всеки вижда в ДПС злото, всеки се пази от ДПС, всеки обвинява другия, че е другарувал с ДПС и е участвал в задкулисието. ДПС е политически организъм с коронавирус, за чието оздравяване не се взимат мерки", смята Андай, според когото реакцията на движението на случващото се в страната е закъсняло.

"Поведението на партията може да е добро за елита ѝ, но се отразява в загуба на гласоподаватели в смесените райони", коментира журналистът.

"Ние не знаем какво се крие зад изявлението на Карадайъ и какво се случва зад паравана в партията. Изявлението на лидерът на ДПС обаче е добро за всички. Бойко Борисов е доволен, защото прикачи ли се ДПС към него, това е последната права в неговото потъване. ДПС също печели от това, че няма официална прегръдка с ГЕРБ, защото който в момента се прикачи към ГЕРБ, също губи", заяви Андай.

По неговите думи Карадайъ представя с изказването си ДПС като демократична и опозиционна сила.

ДПС припомни реч на Ахмед Доган за идеята за промяна на Конституцията

Според журналиста ДПС няма полза от намаляване на депутатите в парламента, защото ще изгуби много места, макар да се утвърди като хегемон в Кърджали.

Андай коментира и картата на Велика Турция, в която влиза половин България и част от Северната Гърция, публикувана в социалните мрежи депутатът от партията на Ердоган Метин Кюлюнк. „Този много интересен депутат убеждава гърците, че са живели по-добре 400 години под османско владичество, отколкото след това под „империалистическия ботуш“, заяви Андай.

Според него тази карта е умишлено публикувана и това се прави, защото се знае чувствителността на българите за онзи 500-годишен период.

Що се отнася до спора между Гърция и Турция, то той е много стар и двете страни са „хипертоници“ по темата за териториалните води, но никога не са позволявали да се стигне до криза, вероятно и сега ще стане така, коментира Андай.

"Ердоган вероятно ще иска в бъдещето ревизия на Лозанския договор и неговите териториални клаузи, което е заплаха за България, но хубавото е, че в тази ситуация няма да сме сами, а зад нас ще застане Европа", прогнозира Андай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама