Емилиян Гебрев: Симптомите на Навални са сходни с тези при моето отравяне

09:18, 01 сеп 20 25 1918 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Симптомите на Навални, по описание в медиите, съвпадат със симптомите от моето отравяне", заяви Емилиян Гебрев пред bTV. Оръжейният бизнесмен е категоричен, че заключенията на берлинската болница „Шарите“ за случилото се с Навални са меродавни и той е отровен.

За Гебрев все още остава загадка как е бил отровен, но по неговите думи случаят му е „парадоксален“, тъй като пострадалите при другите подобни инциденти като този със Скрипал в Солсбъри и с Навални, засегнатите са по-малко на брой, а в България са трима.

Дали случаите са идентични, Гебрев не може да каже, но „са сходни и със сходни резултати“.

Емилян Гебрев сезира Иван Гешев за корупция и закононарушения

Гебрев пожела да не изпада в подробности за случилото се с него, за да не травмира зрителите, но сподели, че когато е бил отровен, „изгубваш всичко пред себе си и всичко става черно“, след което е бил в кома за няколко дни.

Отровата в неговия случай е почти разкодирана от една световноизвестна финландска лаборатория, с изключение на едно вещество, което все още остава неизвестно. Гебрев отбеляза, че нашата страна е пропуснала да се обърне към световна организация за защита от химическите оръжия, но до ден-днешен те не се обръщат към тези експерти.

Що се отнася до връзката на неговият случай с агенти на руското ГРУ, Гебрев отбеляза, че това е било съобщено от българската прокуратура, но тези хора са само изпълнители. По неговите думи обвинението не прави нищо, за да разкрие кой е поръчителят на покушението срещу него, защото ще се стигне до доста високи властови нива.

Разследване: Сред обвинените за опита за убийство на Гебрев има дипломат

Бизнесменът съобщи, че прокуратурата отново е прекратила "поредното трето разследване" на неговия случай.

Според Гебрев версията, че покушението срещу него е извършено заради оръжеен износ за Украйна е несъстоятелно, защото това означава, че семействата на негови „колеги от Полша и Чехия трябва да бъдат избити до 20 коляно“.

Според Гербев умишлено се пренебрегва възможна връзка между покушението срещу него и въпросът за завод „Дунарит“.

Гебрев отказа да коментира точните параметри на оръжейния му бизнес с Киев, но отбеляза, че не е мащабен и че „за доставки до Украйна има призиви от нашите евроатлантически партньори“.

Според него многобройните скандали в българския оръжеен сектор „на всеки три месеца“ отблъсква клиентите и няма никаква подкрепа от държавата за тази индустрия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама