Борисов: Ще оцелеят тези с девиз "Съединението прави силата", но не просто да виси като табела

17:04, 01 сеп 20 / Политика 25 2500 Шрифт:
Автор:

Ще оцелеят тези нации, които имат девиз „Съединението прави силата“, но не такъв, който виси като табела на някоя сграда, а като консолидиран народ. Те първи ще се измъкнат от кризата. Другите ще изпаднат в тежки политически кризи, ще се въртят правителства, ще се губи време, няма да може да се взимат бързи и адекватни мерки. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на традиционната посланическа конференция, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Във фокуса на двудневния форум с участието на 71 български посланици са последиците от кризата, причинена от COVID-19. Сред обсъжданите теми са и други въпроси от европейския и световен дневен ред.

Министър-председателят благодари на ръководителите на дипломатическите ни мисии за активната им работа по време на пандемията, така че България да реагира възможно най-адекватно на кризата като започне сама да произвежда медикаменти и защитни облекла, не само за нуждите на страната, но и в помощ на други държави.

„В рамките на 2-3 седмици успяхме да защитим хората на първа линия в борбата с COVID-19. В България ние първи затворихме, първи разхлабихме мерките. До този момент това ни се отплаща сравнително добре“, акцентира Борисов. „Предстоят изключително сложни месеци за Европа“, категоричен е той.

Борисов отбеляза сериозния спад на Брутния вътрешен продукт в световен мащаб и опасенията, че обстановката ще се усложни в зимните месеци.

Премиерът се спря на безпрецедентните преговори на Европейския съвет през юли, когато след 5-дневно заседание европейските лидери постигнаха съгласие по новата Многогодишна финансова рамка и Инструмента за справяне с последиците от кризата с COVID 19.

„Всички очакват с нетърпение фондовете за подпомагане, но те имат редица обвързващи клаузи, а и държавите членки все по-трудно отделят средства, поради проблемите, които самите те имат“, добави Борисов.

Операция „Свикване на ВНС“ бе продукт на Борисов и Доган, смята Атанас Атанасов

Борисов акцентира и на проекта "Балкански поток". Цялото трасе е прокопано, подчерта Борисов и припомни срещата си от преди седмица с гръцкия си колега Мицитакис. Борисов добави още, че по газопровода към Димитровград също се работи.

В рамките на видеоконференцията с участието на премиера Бойко Борисов бяха обсъдени още темите за Зелената сделка на ЕС, големите енергийни и инфраструктурни проекти, които реализира България. Министър-председателят постави акцент в изказването си за това колко важно е приемането на страната ни в чакалнята на Еврозоната, където има прозрачност на всяка една финансова операция.

„Съпротивата за това е изключителна голяма и мисля, че трябва да се удържи в тази посока, защото особено Вие, които сте посланици в страни, които са от Еврозоната, надали има нужда да Ви убеждавам каква е разликата дали си в Еврозоната или не си“, посочи още премиерът Бойко Борисов. 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 18:21, 01 сеп 20

Като консолидиран народ!Как става това от една страна 2млн. бедни а от друга спящ толуд до шкафче с евра и кюлчета!Сигурно за това не ходи на парламентарен контрол заради неправилно поставената табела!Понография по банкенски!

2 Анонимен 08:44, 02 сеп 20

Когато трябва да се вземе от общото сме "консолидирани" ! Когато става въпрос за тяхното - "маймуни" ... Нагла, не интелигентна, посредствена, лошо скроена от турска ръка кукла на конци !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама