Сблъсъци, арести и сълзотворен газ пред бившия Партиен дом

14:50, 02 сеп 20 25 5883 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Сблъсъци, арести и сълзотворен газ пред бившия Партиен дом бележат 56-ия ден от антиправителствените протестиХиляди демонстранти се опитаха да блокира сградата в първия работен ден на депутатите за новия сезон. Исканията остават същите - оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни избори, машинно гласуване и промяна в Конституцията.

"Вече няма значение какво казва Борисов"

Минути преди началото на първото заседание на депутатите държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха от сградата на президентството и се насочиха към парламента. Радев беше посрещнат с аплодисменти и скандиране на името му от протестиращите. "Вече няма никакво значение какво казва Борисов", каза той на влизане в сградата. Пред депутатите президентът призова за оставка и отказ от опити за създаване на нов кабинет с този състав на Народно събрание.

Сблъсъци, сълзотворен газ и слама

Повече от 6 часа напрежението пред сградата на Народното събрание не стихна. Протестиращи постоянно правеха опити да пробият полицейския кордон - срещу служителите на реда полетяха различни предмети, включително камъни и изровени жълти павета. Полицията посрещна демонстрантите със щитове и сълзотворен газ.

Множество демонстранти, журналисти и полицаи бяха обгазени и ранени. Най-тежко пострадалите са отведени с линейки, а в района на фонтана пред президентството бе сформиран медицински пункт, който оказва помощ на засегнатите.

Има пострадали и при физическите сблъсъци между органите на реда и демонстрантите - с рани по главата и тялото, разкъсани дрехи. Един мъж изпадна в безсъзнание, на място пристигнаха и екипи на спешна помощ. 

От сутринта новата сграда на Народното събрание и органите на реда са под обстрел - към тях летяха най-различни предмети - яйца, ябълки, вода, бомбички, димки, камъни, павета, вувузели и др. Демонстрантите се опитаха да обърнат и няколко полицейски автомобила в опита си да достигнат сградата на парламента, беше преобърната и кофа с боклук, а полицаите бяха замеряни със слама, която по-късно беше запалена. На място се появи пожарен автомобил, който погаси огъня.

По време на сблъсъците полицията на няколко пъти изтласка на талази събралото се множество и помете част от разположените палатки.

Арести и викове "Еничари"

Множество протестиращи са задържани, а някои от тях бяха извличани от тълпата и влачени по земята от полицаите. Сред тях са бизнесменът Пламен Стоянов, по-известен като Големия Дамбовец, и председателя на "Зелено Движение" Борислав Сандов, членът на Националния съвет на движението Иван Калчев и доц. Стоян Бешков, ръководител на отдел в Националния природонаучен музей.

Викове "Оставка", "Мафия", "Борисов, позор - оставка и позор" огласиха пространството в т.нар. "Триъгълник на властта". Протестиращите скандираха "Еничари" срещу полицаите, които охраняват срадата на бившия Партиен дом. От своя страна полицията предупреди, че ще използва физическа сила, ако напрежението ескалира.

Граждани организираха акция на ул. "Леге" срещу ареста на един от протестиращите. Събралото се множество седна пред автомобила и не позволи задържаният да бъде отведен към районното управление. Демонтстрантите скандирахa "Пуснете го" и питаха полицията на какво основание младежът е задържан. Малко по-късно той бе освободен и обясни, че е задържан, защото е бил без документи за самоличност, които са изпаднали по време на протеста. Той отрече да е бил удрян от полицията.

Карамфили и жива верига

Част от протестирщите на няколко пъти се опитаха да успокоят напрежението на жълтите павета и раздадоха червени карамфили на полицаите. Между по-агресивните демонстранти и първата линия на жандармерията бяха сформирани и своеобразни живи вериги, които да ограничат сблъсъците. 

Властта излиза през задния вход

Въпреки напрежението под прозорците на властта, днес депутатите успяха да проведат първото си заседание. Работата им продължи едва два часа, след което те напуснаха обсадената сграда от страничните входове, далеч от недоволната тълпа, а органите на реда има бяха осигурили коридор за свободно преминаване. 

В същото време кабинетът за поредна седмица заседава онлайн и по този начин министрите избягват досега с народното недоволство. На фона на сблъсъци и протести премиерът използва днешното заседание да раздаде за пореден път пари.

Участниците в протеста

Днешният протест бе анонсиран като Велико народно въстание. В столицата са се събрали хора от цялата страна, а кулминацията ще е след края на работния ден.

Ограничен достъп и засилени мерки за сигурност

От "Отровното трио" обвиниха органите на реда, че са нарушили периметъра за сигурност и затова се е стигнало до напрежение на протеста. От "Демократична България" пък заявиха, че по-рано тази сутрин полицията е създала пречки на част от демонстрантите да достигнат района около Народното събрание.

Още вчера от СДВР обявиха, че ще предприемат необходимите мерки с нужния ресурс от полицейски служители за обезпечаване на протеста и регулиране на пътното движение и призоваха участниците в демонстрацията да се разграничават от агресивно поведение.

На възловите места в столицата са разположени служители на КАТ. А на всяка входна и изходна артерия на София има екипи на „Пътна полиция“, които ще посрещнат протестиращите от провинцията и ще решат къде да паркират техните автобуси.

Протестиращи смятат, че органите на реда ще опитат да възпрепятстват влизането на гражданите в столицата, които идват заради протеста, затова ги призоваха да не слагат знамена или надписи „Оставка“ по автомобилите си. В социалните мрежи вее се появяват коментари за проблеми при пътуване до столицата.

Още снимки от днешния протест вижте в галерията по-долу. 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 14:00, 02 сеп 20

От кога 500 човека са няколко хиляди. И тук ли пишете по спомени.

2 Асен 17:25, 02 сеп 20

Зелените като Сандов са едни чисти печалбари, нищо друго. И тук са за пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама