Депутатите работиха само два часа

11:05, 02 сеп 20 / Политика 25 3694 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Новият политически сезон официално стартира днес. Протестиращите посрещнаха депутатите в първия им работен ден след лятната отпуска. Хиляди демонстранти се опитаха да нахлуят в Партийния дом. Сградата е обсадена от полиция и жандармерия. Стигна се и до сблъсъци. Заседанието на депутатите продължи само два часа. Важните гласувания на промените в Изборния кодекс, както и оставките на правосъдния министър Данаил Кирилов и на председателя на ЦИК Стефка Стоева ще бъдат утре. 

Новата зала на депутатите: европейска, ама не съвсем

По повод преместването в новата зала Цвета Караянчева посочи: "От днес Народното събрание се настани изцяло в новия си дом. Преместването беше дълго обсъждано и трудно осъществено. Чисто емоционално за повечето от нас бе тъжна раздяла с историческата сграда на парламента от 1884 г. с нейната красота, скромност и липса на помпозност. Настоящата сграда е всичко друго, но не и скромна". Тя обяви, че гербът на НРБ ще бъде премахнат от сградата на Партийния дом, ако не по времето на това Народно събрание, в следващото. 

По традиция парламентарните групи заявяват приоритетите си в началото на политическия сезон.

ГЕРБ започнаха с нападки към президента Румен Радев и напуснаха пленарната зала на неговото обръщение към народа. Всеки политик има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната. Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост и воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метежи и бунт. Този, който сее разделение и агресия, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези, и се поругават сградите на институциите в България“, заяви Даниела Дариткова и подчерта, че от ГЕРБ са избрали да бъдат национално отговорни, да търсят обединение и да градят България. „Разделението на народа е опасност, а не възможност“, каза още тя.

Снимка: Юлиан Тодоров

Радев към депутатите от ГЕРБ: Бягството няма да ви спаси от позора

От БСП бяха категорични, че този парламент е делегитимиран, и има само две задачи- машинно гласуване и разпускане. „Ние сме единствената партия, която за 4 години беше категорична опозиция на ГЕРБ. Никога не сме управлявали открито или скрито с тях. Отказахме им постове, удържахме на натиска“, коментира Корнелия Нинова. От левицата обявиха, че няма да се възползват от връчен мандат за съставяне на кабинет и няма да участват в нов кабинет в какъвто и да е вариант, защото този парламент е изчерпан.

От ДПС предложиха свои решения: оставка на правителството и на президента; експертен антикризисен кабинет, който да изпълни краткосрочните цели на страната, както и да организира честни и свободни избори; министри да бъдат експерти от секторите, които са наясно с приоритетите на ЕС и оперативните програми; най- голямата политическа партия да посочи премиера, а втората по големина вицепремиера.

Патриотите припомниха важните законодателни промени, приети в предишния политически сезон, и посочиха, че активно ще участват в дебата за нова конституция

От „Воля“ призоваха: „Стига вече експерименти на гърба на българския народ“. „Време е професионалистите, истинските родолюбци, неопетнени от схеми и далавери да получат шанса да променят България“, заяви Кръстина Таскова.

На фона на 56 дни протести срещу правителството и главния прокурор политическите събития в страната не са спирали. Оставка на управляващите не се вижда на хоризонта, въпреки демонстрациите и блокадите на ключови кръстовища. Отговорът на Бойко Борисов само повдигна повече въпроси- той се обяви за рестарт на държавата, нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Тази му реакция, както и оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов не доведоха до спад на напрежението.

Днес трябваше да разберем дали ГЕРБ са успели да осигурят 120 подписа за внасянето на проекта за нова конституция. Дори подкрепата от коалиционните им партньори „Обединени патриоти“ виси на косъм. Единственият коментар по темата до момента е от лидера на "Воля" Веселин Марешки, който неведнъж променя мнението си. Той заяви, че партията му няма да подпише проекта за нова конституция. "Обявили сме го отдавна, няма как днес да участваме в събирането на 120 подписа. Няма да разпишем проекта за тръгване на процедурата", категоричен  е Марешки.

След края на заседанието народните представители бяха изведени от хора на НСО и полицаи. Пред журналисти депутатът от ГЕРБ Александър Ненков коментира ескалацията на напрежението на протеста пред Партийния дом, като посочи: „ако това е начин за взимане на властта, не искам да живея в такава държава“. Той е категоричен, че народните представители от ГЕРБ винаги са работили добросъвестно за хората. "ГЕРБ никога до този момент не е правила избори, така че никога не е могла да ги фалшифицира. В момента най-важният въпрос е здравната криза и пандемията. Никой от протестиращите, включително и президентът, не обелват дума затова", посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама