55-и ден на протести: Полицаи от цялата страна пристигат в София

21:50, 01 сеп 20 25 3465 Шрифт:
Редактор:

55 ден протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Традиционно след 19:00 часа граждани се събраха на площад "Независимост". 

Остават блокирани трите възлови кръстовища в центъра на София - пред Министерски съвет, пред Ректората на СУ и на "Орлов" мост. 

Основната тема в лагерите е утрешният протест, който по план трябва да бъде национален и да бъде през целия ден. 

Организаторите изписаха със стикери жълтите павета с тези два призива, както и с "Мафия". Тези стикери са с ликове на депутати и министри от кабинета на Борисов, като и с лика на главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка също се иска от протестиращите.

„Борисов, хората идват, за да метат”, заяви Арман Бабикян от „Отровното трио”, който пръв се качи на трибуната на протеста. 

Цитирайки съмишленика си от триото проф. Велислав Минеков, Бабикян надъха хората ден преди обявеното за велико народно въстание гражданско недоволство, насрочено за 2 септември.

„Нашето търпение позволи държавата ни да бъде превзета от корупция и ежедневно насилие. Оковани във философията на оцеляването допуснахме да бъдем съучастници на криминална власт от неграмотни и крадливи субекти. Случайни уроди диктуват унищожената справедливост и личен просперитет. Можещият беше ограбен, мислещият оставен в нищета, съзнателният прокуден в чужбина. Време е ви казвам, време е! Днес ще бъде последният ден на мирен протест. Започнахме трима, пожелаха го хиляди. Пожелахме с мир да спечелим война, светът не познава подобно явление. Силата на нашето самочувствие за справедливост е оръжието, с което ще завърнем държавността и националното ни самочувствие. Освободители не очаквайте, няма, няма и да има. Ние ще бъдем освободителите”, прочете Бабикян, написаното от професора.

Снимка: БГНЕС

Бабикян анонсира, че утре предстои окупация на Народното събрание до постигане на поставените искания – оставка на правителството, оставка на Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и честни и свободни избори.

„Страшен страх тресе кочината”, заяви веднага след като Бабикян слезе от трибуната проф. Велислав Минеков. Той посочи, че само за половин ден днес в София са докарани 8 хиляди души полиция от цялата страна, предава БГНЕС.

„Премахваме ги и се запътваме към честни и свободни избори. Нищо повече не искаме”, заключи проф. Минеков.

Снимка: БГНЕС

Полицаи от цялата страна вече се струпват в центъра на София. На паркинга до катедралата „Ал. Невски“ са разположени сили на полицията от Пазарджик, предава bTV. Жандармерия от Пловдив в позиционирана на бул. „Дондуков“. По-рано бяха забелязани жандармеристи и в района на Министерството на спорта.

Снимка: БГНЕС

Полицейски патрули на всички входове и кръстовища в София заради националния протест

До днес в Столична община са подадени уведомителни писма за протестни действия на 2 септември от движение „Да България“, НГИ „Системата ни убива“ и няколко физически лица, съобщиха от „Московска“ 33 и призоваха гражданите да избягват да минават в района на пл. „Независимост“ - Народното събрание 2, Министерски съвет и президентството.

Снимка: БГНЕС

Родители протестираха пред Министерството на образованието заради ограниченията в учебния процес, свързани с пандемията от Covid-19.

Те изгориха символично своите маски, защото искането им е учебната година не просто да започне нормално, но и децата да не бъдат принуждавани да носят маски, а дистанционното обучение да бъде изключено, предава БНР.

Граждани излязоха на протест и във Варна срещу кабинета и главния прокурор.

Протестиращите тръгнаха без охрана от полицията. Стюарди се опитват да ги проводят безопасно покрай автомобилите. Те ще се движат към Морската градина и ще блокират кръстовищата по пътя. Част от тях ще потеглят утре към София. Други граждани пък планират автошествие в 09:00 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама