Радев към депутатите от ГЕРБ: Бягството няма да ви спаси от позора

09:42, 02 сеп 20 / Политика 25 3287 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев отправи обръщение към народа и депутатите от трибуната на Народното събрание по време на първия ден от новия парламентарен сезон.

Преди словото на държавния глава обаче народните представители от ГЕРБ демонстративно напуснаха залата, а колегите им от БСП го посрещнаха с ръкопляскания. Чуха се и викове: „Оставка“.

Бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън“, с тези думи президентът изпрати излизащите депутати.


Снимка: Юлиан Тодоров

„И аз не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка. Но както мен, така и вас българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме - да представяме техните проблеми и да ги изслушваме. Това напускане е показателно за липсата на диалог и защо хората днес са на улицата“, подчерта Радев. Според него парламентът е допуснал да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя.

Президентът поздрави депутатите за новата зала и пожела тя да бъде свидетел на мъдри решения за българския диалог. „В дълбоката морална и институционална криза и растящата дистанция между граждани и управляващи именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България“, заяви той.


Снимка: Юлиан Тодоров

Първото заседание се провежда на фона на протест пред Партийния дом. На няколко пъти се стигна до напрежение между протестиращите и полицията.

„При два месеца на нестихващи протести в страната и тежка дискредитация на България в световните медии мисля, че всичко е казано. Очаквам от българския парламент да не влиза повече в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя и да не подменя дневния ред на това, което иска обществото, и да не го скверни с нова конституция и Велико народно събрание, имащи за цел само удължаване на времето на това правителство. Не липсата на нова конституция и Велико народно събрание изкараха хората на улицата, а липсата на морал на управлението. Българите ясно заявиха своята воля и искания за незабавна оставка – оставки на правителството и главния прокурор, честни избори и ново доверие“, подчерта президентът.


Снимка: Юлиан Тодоров

Той отново призова депутатите да не приемат създаването на експертен кабинет, защото това ще бетонира правителството дори и то да подаде оставка. Според него това ще бъде единственият начин това Народно събрание да излезе с достойнство от тази ситуация.

Радев изрази съгласието си, че трябва да има дебат и за промени в Конституцията, и за върховенство на правото, ясно разделение на властите и ефективни и прозрачни институции, работещи в интерес на гражданите.

Хилядите хора отвън днес са доказателство, че е акумулирана огромна обществена енергия за промяна, че в България се роди силно гражданско общество, което ще изисква морал в политиката и което ще бъде безкомпромисно към всеки управляващ, дръзнал да предаде обществения интерес“, категоричен е президентът.

Той се обърна към протестиращите и полицията и ги апелира да не се поддават на насилие и провокация. „Защото не можем да си позволим точно в този исторически момент справедливите искания да бъдат опорочени“, подчерта той.

След обръщението си Радев коментира пред журналисти, че най-важното е да има оставка и не иска това упорство на упрвляващите да застрашава гражданския мир. Радев се изказа и против готвените промени в изборния закон и ги определи като "отстъпление от демократичните завоевания на българите през годините. "Категорично не трябва да се допуска такъв изборен закон - той също ще породи протест", смята държавният глава.

"Най-голямата грешка на управляващите вътре в залата е, че не чуват хората, които са на улицата. Нещо повече - правят се, че отвън няма протестиращи хора. Имат свой дневен ред, който е различен от този на българите. Жалко!", коментира от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 09:51, 02 сеп 20

Позор е точно този мухльо на трибуната. Импийчмънт

2 Анонимен 10:07, 02 сеп 20

Браво на Радев! Не се скатава за да си запази рейтинга. За разлика от жената на трибуната. Какво унижение за нежния пол!

3 Ваня 17:02, 02 сеп 20

Към първият анонимен - Радев не е позор а ти си позор, защото си страхлива МИШКА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама