16 души са хоспитализирани след сблъсъците на протеста в София

14:20, 02 сеп 20 25 3207 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Над 40 повиквания са били приети от Спешна помощ в София до 13:30 часа във връзка с ескалиралото напрежение на провеждащите се в столицата протести, съобщиха от ЦСМП за bTV.

21 линейки са били изпратени на място и са откарали пострадали при сблъсъците между протестиращи и органите на реда.

16 души, сред които полицаи и протестиращи, са били хоспитализирани.

В момента 7 линейки са на площада при новата сграда на Народното събрание и продължават да преглеждат пострадали.

Сред пострадалите са и екипи на почти всички медии.

8 души са задържани на протеста. Сред тях има и шестима криминално проявени - с регистрации за кражби, грабежи и др. Един от задържаните е Пламен Стоянов, по известен като Големия Дамбовец. Той е отведен в Първо районно управление. Преди години Стоянов попадна зад решетките при действията по спецоперацията "Октопод".

Снимки: БГНЕС

Сред задържаните са и съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов и членът на Националния съвет на движението Иван Калчев. Това съобщиха самите те във Facebook. Сред задържаните е и доц. Стоян Бешков, ръководител на отдел в Националния природонаучен музей.

Над 20 полицейски служители са били обгазени и са пострадали по време на протеста пред Партийния дом. Все още обаче не е ясно какъв точно газ са използвали протестиращите срещу тях. Полицаите са били замеряни с камъни, бутилки и храна. Това съобщи на извънреден брифинг шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Снимки: БГНЕС

 „Ако напрежението ескалира, заявявам отговорно, че полицейските служители ще използват физическа сила“, заяви Хаджиев. Той призова гражданите да протестират спокойно, за да се запази гражданският мир. Шефът на СДВР е категоричен, че до този момент органите на реда са били абсолютно пасивни.


Снимка: Юлиан Тодоров

Иван Георгиев от „Охранителна полиция“ заяви, че въпреки че на първа линия са били полицаи с жълти жилетки, протестиращите са хвърляли предмети и храна по тях и са клатели автомобилите. „Във връзка с тези техни действия в последствие излязоха колеги с каски и щитове за тяхна лична безопасност. Не е имало каквато и да е била провокация от тях към протестиращите граждани“, обясни той.

Има задържани лица – такива със забранени предмети, такива, които са отнемали атрибути на полицаите, и мъж, качил се на един от полицейските автомобили.

„Беше използвана газ и от наша страна, но тя беше само за наша лична защита“, категоричен е Георгиев. Той подчерта, че служителите на реда не търсят конфликт с протестиращите.


Снимки: Юлиан Тодоров

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама