Обгазяването на журналисти е атентат срещу свободата на словото, обявиха от СЕМ

14:19, 02 сеп 20 25 1955 Шрифт:
Автор:

Съветът за електронни медии осъжда всяко насилие, което нарушава човешки права и свободи, а насилието срещу журналисти е позор за всяко общество.  Това се казва в позиция на СЕМ по повод днешните ексцесии пред Народното събрание, където журналисти бяха обгазени. 

"СЕМ настоява всеки да уважава работата на журналистите и репортерските екипи, защото журналистите са „очите и ушите” на гражданското общество и всеки опит те да бъдат „обгазени” или наранени е атентат срещу свободата на словото", категорични са членовете на регулатора.

Те се обявяват срещу крайния антагонизъм и политическото противопоставяне, което взривява гражданския мир и разбирателство в обществото.  "Демокрацията е диалог, а не война. Насилието не е аргумент, а безсилие пред свободното слово", допълват в позицията си от СЕМ.

Снимка: БГНЕС

Неотдавна бившият председател на СЕМ и настоящ член на регулатора София Владимирова заяви пред Topnovini.bg, че трябва да се помисли за сериозни законови промени, защитаващи журналистите по време на изпълнение на служебните им задължения.

"Вярвам, че е важно да се води дебат за това как да бъдат защитени журналистите. Изключително важно е като граждани да получаваме професионална и обективна информация, за да взимаме информирано решение", каза тогава Владимирова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама