126 задържани при вчерашния протест, 80 са ранените полицаи

12:25, 03 сеп 20 25 2955 Шрифт:
Автор:

През изминалите 24 часа обстановката в София беше изключително динамична и тежка за работа от страна на полицейските служители. Всички станахме свидетели на брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи. Това заяви на брифинг тази сутрин директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

126 са задържаните лица вследствие на агресия срещу полицията. От тях 60 души са с криминални регистрации. До момента са образувани над 15 бързи полицейски производства.

"Във вчерашната вечер станахме свидетели как в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства. Хвърляни бяха самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на тези действия оперативните ръководители на място преценка, че да запазим живота и здравето на служителите е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена. Тактиката ни беше изключително пасивна и щадяща", каза още Хаджиев.

Снимка: БГНЕС

"Няма как в продължение на дни част от организаторите да призовават за сблъсъци с българската полиция и да не се стигне до такива сблъсъци", допълни той.

Тази сутрин са намерени коктейли „Молотов“, които най-вероятно са били предназначени за използване срещу българската полиция, допусна шефът на СДВР.

"Цената е 80 ранени полицаи с различни травматични увреждания и наранявания. Един колега е с фрактура на дясна ръка, изгаряния по лицата, различни разкъсно-контузни рани. На част от обгазените полицаи е оказана медицинска помощ на място и те са се върнали обратно на протеста", обясни още той.

"Това, което се случи, беше дълъг маратон на масови безредици. В града от ранните часове дойдоха всякакви хора, които да изразят своята воля и протест. За съжаление дойдоха и много хора, които да всяват напрежение. Бяхме подложени на изпитание да търпим до нас да падат ранени полицаи. Беше направен опит да се запали сено, с което ни замеряха. Много бомби, много пиротехническа техника. Тактиката в целия ден беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращи с риск за живота и здравето на полицаите", заяви на извънреден брифинг в 01.00 ч. тази сутрин зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. 

Пострадалите полицаи потвърдиха, че е имало провокатори, които в началото са били сред обикновените протестиращи, но при сблъсъците са останали на предна линия, тъй като останалите са се дръпнали. Те са получили подкрепа от организаторите на протеста, които са се опитали да спрат провокаторите.

"Повече от час чакахме нареждане от началниците си, за да се защитим. Бяхме бомбардирани от десетки бомби, които летяха върху нас. Достатъчно толерантна беше полицията. След като се върнахме от болницата, където ни беше оказана помощ, продължихме да се грижим за защитата на Народното събрание. Работихме до 2:00 часа сутринта, а три часа по-късно отново бяхме ангажирани и сега продължаваме да работим", заявиха част от пострадалите униформени на брифинг пред СДВР.

Topnovini.bg проследи в реално време "Великото народно въстание" в 56-ия ден на антиправителствени протести, завършило със сблъсъци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама