Христо Иванов с няколко въпроса към новия правосъден министър

15:33, 04 сеп 20 / Политика 25 2271 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви във Facebook, че е внесъл искане правосъдният министър да инициира дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев. Според него това е един от възможните пътища за разрешаване на политическата криза.

Миналия път го внесох чрез Бойко Борисов, за да ангажирам неговата политическа отговорност. Получих поредно доказателство за неговата политическа безпринципност и зависимост от задкулисието, както и за личната му „смелост” - отговорът дойде от Инспектората към МС (а не от премиера) и беше, че сигналът е препратен по компетентност на министъра на правосъдието. А от министъра - нищо. От вчера имаме нов министър и, съответно, пращам ѝ сигнала и на нея“, обясни Иванов.

Новият правосъден министър побърза да каже, че няма апартамент на занижени цени

Той се обърна към новият министър със следните думи: „Г-жо Ахладова, Вие ще бъдете министър за много кратко и в едно правителство, което се опозорява всеки ден. Хората Ви искат оставката и ще я получат, заедно с тази на целия кабинет. Това не зависи от Вас. От Вас зависи доколко лично Вие ще се опозорите“.

В тази връзка Христо Иванов задава на Ахладова следните въпроси:

- Ще имате ли приличието да мотивирате по публично и по същество решението си по този сигнал и конкретните аргументи в него?

- Кога България ще изпълни своя ангажимент пред ЕК и по резолюциите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да въведе ефективни механизми за търсене на наказателна отговорност на Главния прокурор? - Ако твърдите, че такива има, как ще коментирате обстоятелството, че по два мои сигнала срещу Гешев, не се намери нито един прокурор да се сезира дори с предварителна проверка?

Акция в „Хиполенд“ след подкрепа на протестите

- Вие участвали ли сте в писането на Борисовската конституция? Поддържате ли текстовете относно главния прокурор, които УВЕЛИЧАВАТ НЕГОВАТА БЕЗКОНТРОЛНОСТ, вместо да я ограничат, както иска общественото мнение и за което сме се ангажирали пред европейските си партньори?

- И нещо лично важно за мен: ще върнете ли отменените от Вашия предшественик изменения в наредбата за юридическото образование, които гарантираха неговата модернизация?

И понеже, докато пиша това, научавам за рейда в „Хиполенд“, с който правителството продължава вълната от репресии след вчерашното полицейско насилие над протестиращи и журналисти, всичко се свежда до едно питане:

как не ви е срам!?

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:56, 08 сеп 20

Ицака много го е яд, че не е той правосъден министър, явно не му стигна един път иска и втори да се изложи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама