Ден 59 на антиправителствени протести

21:45, 05 сеп 20 25 2923 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

59-ти ден на антиправителствените протести в столицата. Във „Фейсбук“ организаторите от „Отровното трио“ посочиха, че исканията към правителството остават непроменени и настояват за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, както и за предсрочни избори, възможност за машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

За разлика от вчера полицейски контролни пунктове на кръстовището с ул. "Съборна" и на Ларгото откъм метростанция "Сердика" няма.

Тази вечер полицаите по собствено решение проверяваха преминаващите граждани.

Снимка: БГНЕС

Малко преди 20:00 часа протестиращи излязоха на жълтите павета и блокираха движението пред БНБ, а на тротоара пред Партийния дом имаше разпънати палатки на организацията „Системата ни убива”. 

В минутите след 20:30 часа Арман Бабикян от от "Отровното трио" излезе на импровизираната трибуна при фонтанта на президентството и заяви, че на властта ѝ се е наложило да разбере, че съществуват граждани в България. 

"Решихме, че и ние трябва да се организираме. На страницата на "Отровното трио" има форма, в която всеки който иска да стане доброволец за свалянето на мафията от власт, може да се запише, за да си имаме своите координати и да можем да си помагаме организирано срещу организираната престъпност в България", каза още Бабикян.

ПР експертът призова депутатите от ГЕРБ да подадат оставки, "за да падне този последен смокинов лист пред срамната истина за България".

Бившият кандидат на СДС за кмет на София Мартин Заимов заяви от своя страна, че ще напише отворени писма до всички посланици на Великите сили у нас, за да им разкаже какво се случва у нас.

В 21:25 часа демонстрантите се отправиха на традиционното си шествие в посока "Орлов мост".

Малко след 21:40 часа протестиращите вече бяха блокирали кръстовището при булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Цариградско шосе". Чуваха се скандирания "оставка", "мафия", "нещастници" и "Борисов вън".

Снимка: БГНЕС

Вчерашният ден на протести премина под въздействието на емоцията около проверката на „Хиполенд“. Освен това беше възстановен палатковият лагер в Триъгълника на властта, но рано тази сутрин беше разтурен от органите на реда.

Припомняме, че в четвъртък шефът на веригата магазини за детски стоки "Хиполенд" публикува отворено писмо, с което „благодари“ на полицая, напръскал 17-годишния му син с „химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания“ на протеста пред Партийния дом. А вчера - случайно или не, полиция и НАП нахлуха в складовата база на веригата в Казичане и в магазини в страната. Служителите на веригата са едни от най-активните участници в протестите.

По време на ден 58 от антиправителствени протести демонстрантите донесоха със себе си детски играчки, част от които подариха на някои от полицаите, охраняващи протеста.

Вчера стана ясно, че на 10-ти септември отново ще се проведе национален протест срещу правителството. Той ще носи името "Велико народно въстание II", а за начален час е обявен 8:00.

Припомняме, че при последния национален протест 126 души бяха задържани заради проява на агресия към полицаи, а 80 човека бяха ранени при сблъсъците с органите на реда.

По-рано днес се разбра също, че всички задържани от полицията на протеста на 2-ри септември, са освободени с изключение на един, който остава в ареста заради "повторяемост на престъплението", съобщи bTV. Всички останали са освободени без мярка или с парична гаранция.

С мярка за отклонение подписка на свобода излезе Пламен Стоянов по известен като Големия Дамбовец.

Днес пет дежурни състава на районния съд гледаха мерките на тридесетина протестиращи. Пред сградата на съда дойдоха техни роднини, които протестираха срещу полицейското насилие.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 03:55, 06 сеп 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама