"Файненшъл таймс": Българите губят търпение заради корупцията и Гешев

11:46, 08 сеп 20 / Политика 25 1601 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова
Борисов е атакуван, а българите губят търпение заради провалите в борбата с корупцията. Протестите се засилват, докато десетки хиляди искат оставката на премиера. Под това заглавие "Файненшъл таймс" описва случващото се през последните дни в България и посочва прогнози, че предстоят протакане и бъркотия, създавани от ГЕРБ.

В статията главният прокурор Иван Гешев е наречен "близък съюзник на премиера Бойко Борисов", припомня се изказването му, че е против разделението на властите, както и нареждането му "тежко въоръжен екип" да претърси офиси в президентството.

Последните скандали "са ярък пример за това, което хората смятат за корупция по високите етажи - нито един от тях не е разследван както трябва и мнозина усещат, че Гешев всъщност прикрива престъпления", смята Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Лондонското издание казва, че протестите са показали "колко голям е гневът на българите от всеобхватната корупция в най-бедната страна от ЕС, която според наблюдатели отразява съюзяването между високопоставени служители, сенчести бизнес групировки и висши магистрати". Цитиран е и доклад от 2019 г. на Центъра за изследване на демокрацията, според който местните бизнесмени смятат, че поне 35% от обществените поръчки са свързани с корупционни практики, пише Дневник.

"Изчерпва се търпението към системата... Високите данъци и корупцията правят много трудно да успееш в който и да е сектор", коментира собственикът на хотел Петър Недевски, който всеки ден е на протеста.

"Корупцията е видима навсякъде. Като съвестен данъкоплатец не виждам защо има нужда от дарения за детски болници и елементарно медицинско оборудване, докато полицията, депутатите и министрите се разхождат наоколо с последен модел скъпи коли, закупени от държавния бюджет", допълва Елена Касабова. Тя също протестира, а би трябвало да има малко основания, казват от изданието - тя е добре платен ИТ специалист в софийска банка, почива в чужбина с дъщеря си и се надява да развива кариерата си.

Протестите няма да спрат, но ще се радикализират, смята Кънчо Стойчев

Не е ясно какви ще са конституционните реформи на Борисов и тепърва го очаква проблем през ноември, когато ще трябва да събере още повече гласове в парламента, за да продължи напред с тази процедура, пише ФТ. Според Смилов тази конституционна маневри само кара протестиращите да станат още по-настоятелни.

"Борисов е твърдо решен да се задържи до края на мандата си, но изобщо не е сигурно, че ГЕРБ ще съберат гласове за Велико народно събрание... Най-вероятно ще видим период на бъркотия и мотаене", казва председателят на "Да България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама