Ден 62: Протестиращите с призив да не се повтори "кървавата сряда"

21:20, 08 сеп 20 25 2937 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

62-ият ден на антиправителствените протести по традиция се проведе под мотото „Нас не ни е страх“. Исканията остават същите – оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, предсрочни избори с дистанционни и машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Протестиращите отново се събраха на Триъгълника на властта, като по-късно се проведе и станалото традиционно шествие, което стигна до пл. „Орлов мост“. В пространството пред Народното събрание остават палатките на майките от "Системата ни убива".


Снимка: БГНЕС

Очаквано основната тема по време на днешната демонстрация бе предстоящото второ Велико народно събрание, обявено за четвъртък. Адв. Николай Хаджигенов заяви, че протестът ще бъде „изцяло мирен и изцяло насочен към свалянето на крадливото правителство на Борисов“. Той обясни, че този път протестиращите не са разговаряли с полицията за опазването на реда, защото подозират, че от „МВР отново ще пуснат провокатори“.  „Ние идваме с мир. Ще носим водни пистолети. И накрая ние ще победим“, категоричен е адв. Хаджигенов.


Снимка: БГНЕС

Не беше подмината и темата с фалшивата новина на БНТ за Народния съд. „Правителствената пропаганда работи със страшна сила. Днес държавната БНТ пусна фалшива новина, че ще правим Народен съд. Заместник-министърът на външните работи свиква брифинг, за да каже, че ще колим и ще бесим. За да стигне до последната баба от Крива бара, че ние сме донесли бомбите. В крайна сметка се оказва, че това на БНТ е грешка, за която е виновна някоя мисирка, която вече не е в тоя курник“, заяви адв. Николай Хаджигенов.


Снимка: БГНЕС

"Не допускайте да се повтори "кървавата сряда" на Борисов и Гешев"

По-рано през деня се проведе и среща на основната част от гражданските и политически партии и движения, които се включват в протести с искане на оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха в писмо до медиите от „Отровното трио“. В него се призовава да не се допуска полицейски произвол и насилие, както и опити за провокация, организирани от управляващите, с цел да се дискредитира мирния граждански протест. "Не допускайте да се повтори "кървавата сряда" на Борисов и Гешев", призовават те.

Преди това от "Отровното трио" изпратиха обръщение до дипломатическите служби на страните от ЕС, САЩ, Великобритания и правителството на Европейската комисия в България, в което информират за мотивите на мирните граждански протести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама