МВнР се хвана на фалшива новина за свикване на Народен съд

16:00, 08 сеп 20 25 1595 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Тази сутрин в ефира и на сайта на Българската национална телевизия (БНТ) се появи информация за свикване на Народен съд от името на организаторите на антиправителствения протест, който се провежда вече 62 дни. Новината малко след излъчването и публикуването й опроверга адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио" в публикация в социалната мрежа "Фейсбук".

Адв. Хаджигенов написа, че са яростни противници на подобни "идеи" и подчерта защо искат и оставката и на генералния директор на БНТ не само на правителството и на главния прокурор.

 

Междувременно зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев свика извънреден брифинг за медиите заради публикуваната новина и свикването на Народен съд, без да подозира, че новината е фалшива.

„България за пореден път страна свидетел на една много мрачна и грозна препратка към миналото. Това, че бяхме информирани как ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите, ни навява едни много грозни и тъжни спомени. Едни тъжни спомени от тоталитарното минало, с което България от толкова много години се опитва да скъса. Демокрацията, мирът, стабилността не предполагат това да говорим за кървава разправа, за бесила и за убийства. Ако искаме днес да вървим заедно, единни по пътя на прогреса, няма как да си позволим Народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици“, заяви пред медиите заместник-министърът Георг Георгиев, който е и Национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата, предаде БГНЕС.

След изявлението на Георгиев от обществената медия разпространиха позиция, с която поднесоха на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини и увериха, че виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан, а зам.-министърът научи от медиите за достоверността на информацията.

„БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание“, посочиха от медията.

 

 

По думите на Георгиев той е видял информацията само там и не знае за нейното сваляне, както и че се доверява на медията и я намира за достатъчно достоверна.

„За достоверността на информацията трябва да кажат тези, които са я разпространили и тези, от които идва. Аз просто виждам на официален сайт, на най-официалната медия, че такова нещо има. Няма как да не реагираме. Можете да си представите, че много хора се свързаха – гневни, разстроени, чудещи се именно какво се случва“, каза още зам.-министърът.

От "Отровното трио" изпратиха и писмо до всички посолства в България, в което декларираха, че ще продължат да протестират мирно, като съзнателно гражданско общество, до постигане на целите им.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама