България и Индия ще градят традиции в крикета заедно

14:00, 09 сеп 20 / Спорт 25 2766 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Ежегодно индийската асоциация в България организира крикет състезания, а тазгодишният приятелски турнир, носещ името Ambassador Champions Trophy 2020, се проведе на игрището на Националната спортна академия (НСА). Турнирът бе под патронажа на Посолството на Индия и на Н.Пр. Пуджа Капур.

TOPNOVINI.BG се срещна с Н.Пр. Пуджа Капур - посланик на Индия в България, която ни разказа за традициите на Индия в крикета, подготовката за световното първенство, на което са домакин, и как вижда развитието на този спорт в България.

Може ли България да изгради традиции в крикета и има ли подкрепата на индийската асоциация за това?

България има силни традиции в спорта и много талантливи състезатели. Нямам съмнения, че индийскaта общност в страната може да допринесе за развитието на крикета в България. Индийската асоциация, която е основната обществена асоциация в страната, често организира мачове по крикет заедно с българския национален отбор, който винаги се представя силно.

Какво е мнението ви за домакинството на Българската федерация по крикет на голям турнир от ранга на Европейските крикет серии?

Живеем в глобализиран свят, в който постоянно опитваме нови неща, били те в сферата на изкуството или спорта. Впечатляващо е, че Българската федерация е домакин на Европейските крикет серии, предвид, че все още няма изградени традиции в този спорт и трудностите покрай пандемията от COVID-19. Надявам се, че спортното събитие да повдигне духа на хората, но не само на тези в страната, но и на тези по света.

Кой е вашият любим индийски крикет състезател?

Любимият ми играч е Махедра Синг Дхони. Той е бивш капитан на националния отбор на Индия. С него в състава, Индия спечели най-много One Day Internationals и T20 мачове, както и най-много поредни победи в официални срещи. Наскоро той обяви, че се оттегля от професионалния спорт, но съм сигурна, че ще продължи да допринася за развитието му.

Снимка: Посолство на Индия

Кой е най-добрият отбор по крикет в света в момента?

Индийският национален отбор без съмнение, той е най-добрият!

Кой е най-известният спорт в Индия?

Определено крикетът, въпреки че футболът е силно разпространен и има милиони верни фенове. Всички други спортове бледнеят пред крикета, тъй като той е най-гледаният спорт в страната, а състезателите са най-известните спортни личности.

Колко световни титли притежава Индия?

Индия има няколко световни титли. Първата титла е от 1983 година. Спечелихме и Световната купа през 2011, както и T20 Световната купа през 2007.

Подготвяте ли се за Световната купа през 2023 година, на която Индия ще бъде домакин?

Абсолютно. Всички фенове, както и отборът са страшно развълнувани. За нас няма по-голяма гордост от това да играем и печелим пред родна публика.

Има ли планове Индийското посолство да подпомага индийската общност в България за провеждането на спортни събития?

Посолството на Индия силно подкрепя индийската общност за провеждането на всякакви спортни събития. Миналата година през септември гледах  приятелски мач между отбора на индийската асоциация и българския национален отбор в Националната спортна академия (НСА). Мачът бе страхотно изигран и от двата отбора, като в крайна сметка българският отбор грабна победата. Трябва да продължим да окуражаваме индийската общност за провеждането на всякакви спортни събития.

Как смятате, че ще изглежда българският крикет след 5 години?

 Българският национален отбор притежава много талантливи състезатели и съм сигурна, че ще се превърнат в силен екип и ще изградят име и традиции в крикета.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама